Χ. Λούβρου: Ο συνεταιρισμός ήταν και είναι το σπίτι του αγρότη

Χ. Λούβρου: Ο συνεταιρισμός ήταν και είναι το σπίτι του αγρότη

Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική μέρα για το συνεταιριστικό κίνημα. Αυτήν τη στιγμή, οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Κάποτε, οι συνεταιρισμοί έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, βοηθώντας τον αγρότη, απορροφώντας τα προϊόντα και εξάγοντάς τα στις αγορές.

Στη συνέχεια, όμως, και λόγω του ότι τους συνεταιρισμούς τους εκμεταλλεύτηκαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα κόμματα, το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν άνθρωποι που χρησιμοποίησαν το συνεταιριστικό κίνημα όχι για να βοηθήσουν, αλλά για να βολευτούν. Έτσι, αρκετοί αγρότες πλέον δεν εμπιστεύονται το συνεταιριστικό κίνημα. Βέβαια, υπάρχουν και οι υγιείς συνεταιρισμοί, που, μέσα από σκληρή δουλειά, έχουν καταφέρει να αυξήσουν τα κέρδη τους, αλλά και το εισόδημα του αγρότη. Από εδώ και πέρα, οι αγρότες, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν, θα πρέπει να εμπιστευτούν ξανά τους συνεταιρισμούς και τα άτομα που ηγούνται να ενδιαφέρονται και να πονάνε τον συνεταιριστικό χώρο.

Παρακολούθησα μία νέα προσπάθεια από συνεταιρισμούς να δημιουργηθεί ένας φορέας, ο οποίος θα βοηθήσει και τους συνεταιρισμούς, αλλά και τον ίδιο τον παραγωγό. Επικροτώ αυτή την ενέργεια, που έχει γίνει. Πιστεύω ότι, από εδώ και πέρα, θα δουλέψουμε όλοι για να μπορέσει το συνεταιριστικό κίνημα να υπάρχει και οι παραγωγοί να μπορούν να έχουν το σπίτι τους. Ο συνεταιρισμός ήταν και είναι το σπίτι του αγρότη.

Η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει το συνεταιριστικό κίνημα και όχι να βγάζει νόμους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του αυτούς που έχουν δουλέψει από τη βάση. Είναι αναγκαίο ένα υγιές συνεταιριστικό κίνημα. Οι αγρότες το έχουν ανάγκη και το θέλουν.

 Χριστίνα Λούβρου, πρόεδρος Ένωσης Συνεργαζόμενων Αγροτών Κέρκυρας