Luca Bonini, πρόεδρος EBIC στην «ΥΧ»: «Στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βιομηχανίας των Βιοδιεγερτών με φυσική παρουσία»

Σύμφωνα με δηλώσεις στην «ΥΧ» του Luca Bonini, προέδρου της EBIC, οι βιοδιεγέρτες ενισχύουν τις φυσικές διεργασίες αξιοποίησης των θρεπτικών ουσιών από τα φυτά, βελτιώνουν την ανθεκτικότητά τους σε παράγοντες αβιοτικού στρες και συντελούν στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της παραγωγής.

Βιοδιεγέρτες: Στην αιχμή της καινοτομίας για βιώσιμες και εύρωστες καλλιέργειες

Όπως αναφέρει ο Luca Bonini, «o νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός, που θα αναγνωρίζει τη συμβολή των βιοδιεγερτών στον γεωργικό τομέα, δίνοντάς τους πρόσβαση στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα Ιουλίου του 2022. Οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι ο τομέας μας θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 10%-12%, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν προσαρμόσει ακόμα το ρυθμιστικό τους πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιομηχανία επανεπενδύει σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών της (3%-10%) στην Έρευνα και στην Ανάπτυξη και προσπαθεί να αφουγκράζεται τον σφυγμό της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί να βελτιωνόμαστε συνεχώς, στηρίζοντας την αύξηση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας, ώστε να συμβάλουμε στη σίτιση του παγκόσμιου πληθυσμού, διατηρώντας παράλληλα την αφθονία των πόρων του πλανήτη μας. Οι βιοδιεγέρτες περιλαμβάνουν πλειάδα συστατικών.

Αυτή η ποικιλία είναι που παρέχει στους παραγωγούς νέα εργαλεία στο πλαίσιο της κλιματικά ευφυούς γεωργίας, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν με σύνεση και σχεδιασμό στις γεωργικές πρακτικές, γι’ αυτό και το EBIC και τα μέλη του καλλιεργούν τις σχέσεις τους και την επικοινωνία τους με παραγωγούς γεωργικούς συμβούλους, και άλλους κλάδους των εισροών, καθώς και με όλα τα μέλη της διατροφικής αλυσίδας.

Προσβλέποντας σε αυτόν τον σκοπό, δουλεύουμε από κοινού με τη “Νέα Ag International”, ώστε να διοργανώσουμε ένα συνέδριο, με θέμα τη στρατηγική ‘‘Aπό το Αγρόκτημα στο Πιάτο’’. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ζητήματα χρηματοδότησης, καινοτομίας, τεχνολογιών και καταναλωτικά θέματα. Λόγω της πανδημίας, η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 22-24 Ιουνίου 2021. Ελπίζουμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ότι το πρώτο συνέδριο με φυσική παρουσία των συνέδρων θα λάβει χώρα στην Αθήνα μέσα στο 2022».