Στο Λυγουριό ψάχνονται για Ομάδα Παραγωγών

elia-sigomidi
Φώτο: Μελάς - Ελαιουργια Επιδαυριας Γης
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Με άριστης ποιότητας ελαιόλαδο και ικανοποιητική παραγωγή έκλεισε το 2018 για τους ελαιοπαραγωγούς του Λυγουριού.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ «Λυγουριό Ασκληπιείου» παράγεται από τη φημισμένη ποικιλία Μανάκι και, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, Γιάννης Σαρρής, «πέρα από τη διάθεση ενός μέρους της παραγωγής στην εσωτερική αγορά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο φεύγει στην Ιταλία με βυτία. Δυστυχώς, ακόμα οι παραγωγοί δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να φεύγει έτσι το λάδι, αφού χάνεται το πλεονέκτημα που δίνει το ΠΟΠ».

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η τιμή του ελαιολάδου της περιοχής κινήθηκε από 3,20 έως 3,40 ευρώ, ενώ η παραγωγή έφτασε τους 700 τόνους περίπου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Σαρρής. «Φέτος, φτάσαμε μία ανάσα από το σημείο να δημιουργήσουμε Ομάδα Παραγωγών, αλλά δυστυχώς η προσπάθεια δεν καρποφόρησε, αφού οι απαραίτητες προϋποθέσεις δεν μας άφησαν πολλά περιθώρια υλοποίησης της σκέψης. Χάσαμε μία μεγάλη ευκαιρία».

Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και ο παραγωγός Τάσος Τζανής, αναφερόμενος στις θετικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην παραγωγή ελαιολάδου. «Η κρίση έκανε τους παραγωγούς ακόμα πιο υπεύθυνους στην παραγωγή του προϊόντος και έφερε συστηματική εργασία. Αρκετός κόσμος επέστρεψε στα κτήματα και ασχολείται σοβαρά με την καλλιέργεια. Η αύξηση των καλλιεργητών είναι πάνω από 10% στην περιοχή μας και το μόνο μελανό σημείο είναι η δυσκολία του καταναλωτή να αγοράσει».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress