Τον Μάιο κάνει ντεμπούτο στο ράφι η ντομάτα των Κήπων Καρδίτσας

Στις 11 Μαρτίου ξεκινούν οι φυτεύσεις για το νέο θερμοκηπιακό πρότζεκτ της Ωρίων ΑΕ

Aντίστροφα για την πρώτη τους σοδειά επώνυμης ντομάτας υδροπονίας, η οποία θα συστηθεί στο κοινό μέσα από τα ράφια μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αλλά και κεντρικών λαχαναγορών, μετρούν πλέον οι Κήποι Καρδίτσας.

Ο λόγος για το νέο θερμοκήπιο τελευταίας τεχνολογίας που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες τη λειτουργία του στην Καρδιτσομαγούλα και φέρει την υπογραφή της γνωστής τεχνικής εταιρείας Ωρίων ΑΕ των Γιώργου Λέλη και Αργύρη Παραπαργόπουλου. Η Ωρίων ΑΕ, μαζί με ομάδα συνεργαζόμενων επενδυτών, είχε προχωρήσει το 2015 στην ίδρυση της θυγατρικής «Θερμοκήπια Τσαπόχα» με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, «την παραγωγή και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και με τη χρήση φυσικού αερίου, την κατασκευή και λειτουργία πρότυπων θερμοκηπιακών μονάδων, καθώς και την παραγωγή, εμπορία και προώθηση νωπών αγροτικών προϊόντων υδροπονικής καλλιέργειας».

Όλα τα παραπάνω ενσωματώνονται στους Κήπους Καρδίτσας, μια «state- of- the-art θερμοκηπιακή μονάδα ολλανδικού τύπου», όπως την περιγράφει στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος γεωπόνος, Σπύρος Σολδάτος. Ο ίδιος, έχοντας εργαστεί σε παρόμοια πρότζεκτ στο πρόσφατο παρελθόν, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, αλλά και τις προοπτικές ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Το θερμοκήπιο εκτείνεται σε 50 στρέμματα με την προοπτική να επεκταθεί από την επόμενη κιόλας σεζόν στα 80 στρέμματα και η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην καλλιέργεια μεγαλόκαρπης ντομάτας beef για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς. Οι πρώτες φυτεύσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου, με την πρώτη παραγωγή να συγκομίζεται σχεδόν δύο μήνες μετά, στις 10 Μαΐου.

Το ίδιο διάστημα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ποσότητες στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων του οργανωμένου λιανεμπορίου με τις οποίες έχει ήδη έρθει σε επαφή η εταιρεία.

Αρχή με 3.500 τόνους

Ο κ. Σολδάτος διευκρινίζει ότι σε μια κανονική σεζόν, ο παραγωγικός κύκλος θα ξεκινά στα μέσα Δεκεμβρίου και θα κλείνει στα τέλη Νοεμβρίου. «Θα έχουμε, δηλαδή, παραγωγή το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου κάτι που, όπως δείχνει η εμπειρία, αποτελεί προαπαιτούμενο, ώστε μια μονάδα τέτοιου τύπου να είναι βιώσιμη», εξηγεί χαρακτηριστικά. Σε μια τέτοια πλήρη χρονιά, η συνολική παραγωγή από τα σημερινά 50 στρέμματα υπολογίζεται σε 3.500 τόνους οι οποίοι, μετά τη σχεδιαζόμενη επέκταση, αναμένεται να φτάσουν τους 5.000 τόνους.

Η μονάδα θα πιστοποιηθεί με Global Gap, Agro 2.1 και 2.2., ΙSO 22.000, IFS, αλλά και το πιο πρόσφατο πρότυπο GRASP που αφορά την εταιρική ευθύνη. «Το τρίπτυχο με το οποίο απευθυνόμαστε στον καταναλωτή είναι: ασφάλεια στα προϊόντα μας, ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος και σεβασμός του εργαζόμενου», σημειώνει ο κ. Σολδάτος προσθέτοντας ότι, με την ενεργοποίηση και του συσκευαστηρίου, ο αριθμός των απασχολούμενων στην εταιρεία θα ανέρχεται σε 70.

Από ελληνική εταιρεία το γενετικό υλικό

Αν και οι οικονομικές λεπτομέρειες της επένδυσης δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ εντάχθηκε στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο. Το κατασκευαστικό κομμάτι έχει αναλάβει η μητρική Ωρίων ΑΕ, ενώ τα φυτά έχουν αγοραστεί από την εταιρεία Plantas AE. «Προτιμήσαμε μια ελληνική εταιρεία, σε μια προσπάθεια όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την υπεραξία του εγχειρήματος να παραμείνει στη χώρα μας, κάτι που νομίζω ότι είναι και το ζητούμενο εν γένει για την ελληνική γεωργία», υπογραμμίζει ο κ. Σολδάτος.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός αποτελείται από δύο μηχανές εσωτερικής καύσης 9 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έναν λέβητα 7,5 MW για τη θέρμανση ζεστού νερού, όλα με καύσιμο φυσικό αέριο. Τα καπναέρια από την καύση του τελευταίου διοχετεύονται στο θερμοκήπιο ως πρώτη ύλη ανθρακολίπανσης με παροχή διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που μπορεί να αυξήσει την απόδοση της καλλιέργειας έως και 30%, ενώ ο σταθμός συμπαραγωγής δεσμεύει την παραγόμενη θερμότητα, ώστε να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, με αφορμή τη σύνδεση της μονάδας με το δίκτυο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κλιμάκιο της εταιρείας επισκέφτηκε το θερμοκήπιο και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.