Ισχυρή η παρουσία της μαροκινής ντομάτας στην Ευρώπη

«Οι μέρες που τα προϊόντα του Μαρόκου θεωρούνταν κατώτερα σε ποιότητα έχουν παρέλθει»

ntomates

Ε νδιαφέρουσα χαρακτηρίζεται η αγορά της ντομάτας αυτή την περίοδο, αναφέρεται στην επισκόπηση για τη «βασίλισσα των κηπευτικών», που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Freshplaza. Πολλές χώρες βρίσκονται αυτόν τον καιρό στη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στις εισαγωγές και στις εξαγωγές, ενώ χαρακτηριστική είναι η παρουσία των εισαγωγών από το Μαρόκο. Στο μεταξύ, η εξάπλωση του ιού της καφέ κηλίδας στην ντομάτα (ToBRFV) βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη αναφερθεί στην Ευρώπη και ακόμη παραμένει ασαφές εάν είναι δυνατή η εκρίζωση του ιού.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ολλανδία, η σεζόν ξεκίνησε καλά για τα παραδοσιακά θερμοκηπιακά κηπευτικά. Οι υπό φωτισμό καλλιέργειες και οι βιολογικές επεκτείνονται ασκώντας πίεση στις τιμές, κυρίως για την ποικιλία τσαμπί. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους παραγωγούς, πέραν των τιμών, φέρεται να είναι ο ιός της καφέ κηλίδας. Εντοπίστηκε σε γερμανικά θερμοκήπια στο τέλος του περσινού χρόνου, αφού προηγουμένως είχε ανιχνευτεί στο Ισραήλ, στην Καλιφόρνια και στο Μεξικό, ενώ έχει αναφερθεί μόλυνση και στην Ιταλία. Πρόκειται για έναν σχετικά νέο ιό και συνδέεται με τον ιό του μωσαϊκού στον καπνό και στην ντομάτα. Αυτοί οι τύποι ιών είναι πολύ ανθεκτικοί, γι’ αυτό και η μάχη των παραγωγών με αυτούς είναι σκληρή.

Στη Γερμανία, δεδομένου ότι η σεζόν για την ντομάτα Μαρόκου πλησιάζει σιγά-σιγά στο τέλος της, οι τιμές αρχίζουν να ανεβαίνουν. Τα κηπευτικά από το Μαρόκο αντιμετωπίζονται εκεί όλο και περισσότερο ως μια φθηνή εναλλακτική απέναντι στα ισπανικά προϊόντα. Σύμφωνα με εισαγωγέα, «οι μέρες που τα προϊόντα του Μαρόκου θεωρούνταν κατώτερα σε ποιότητα έχουν παρέλθει». Μόλις τελειώνει το Μαρόκο, οι ντομάτες εισάγονται από Ισπανία και Ολλανδία, ενώ ήδη υπάρχουν προσφορές από την Αίγυπτο. Εγχώριες ντομάτες αναμένονται σε μερικές εβδομάδες.

Στο Βέλγιο, έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία από τον ToBRFV και προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά μόλυνσης, ενώ ακόμη δεν θεωρείται σημαντική απειλή. Οι εκτάσεις της καλλιέργειας εξακολουθούν να αυξάνονται και έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε καλλιέργεια με φωτισμό LED. Καθώς αναμένονται μεγάλες παραγωγές και στην αγορά υπάρχουν ακόμη ποσότητες από το Μαρόκο, ασκούνται κάποιες πιέσεις στις τιμές.

Σε 3-4 εβδομάδες ολοκληρώνεται η περίοδος της εξαγωγής ισπανικής ντομάτας, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι έμποροι στρέφονται στην Ολλανδία. Οι καλλιεργητές τα τελευταία χρόνια φυτεύουν λιγότερη ανοιξιάτικη ντομάτα, κυρίως λόγω της Tuta Absoluta. Πολλοί παραγωγοί στρέφονται στο καρπούζι, στις στρογγυλές πιπεριές και στο κολοκυθάκι. Κατά ορισμένους εμπόρους, μία ακόμη αιτία γι’ αυτό είναι ο ανταγωνισμός με το Μαρόκο και η αύξηση του κόστους καλλιέργειας.