Μαθημένη στα δύσκολα η ΕΑΣ Νάξου

Με προσεκτικές κινήσεις επιχειρεί η νέα διοίκηση να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας

Μια σειρά από προκλήσεις που «άφησε» πίσω του το πρώτο κύμα του κορωνοϊού καλείται να διαχειριστεί η νέα διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου, που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Μιλώντας στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Καπούνης, που επανεξελέγη στη θέση του προέδρου για ακόμα μία πενταετία υπενθυμίζει πως όταν ανέλαβε το τιμόνι του δραστήριου συνεταιρισμού, ο κύκλος εργασιών βρισκόταν στα 15 εκατ. ευρώ. «Μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, επενδύσεις και επιτυχημένες συμφωνίες καταφέραμε να φτάσουμε τις πωλήσεις μας στα 20 εκατ. ευρώ», υπογραμμίζει.

Σήμερα, όπως προσθέτει, η κρίση απειλεί να επαναφέρει τον τζίρο της Ένωσης στα προηγούμενα επίπεδα και, μάλιστα, για λόγους δεν έχουν να κάνουν με την ίδια: «Υπάρχει ένας διάχυτος φόβος. Η τουριστική κίνηση είναι ήδη μειωμένη και αυτό θα έχει επίπτωση στις ποσότητες που θα διαθέσουμε στην αγορά. Αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα στο νησί δεν έχουν ανοίξει και πιθανότατα δεν θα ανοίξουν καθόλου τη φετινή σεζόν».

Μειωμένη αναμένεται και η ζήτηση από τη Σαντορίνη, στην οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε επεκτείνει τη διάθεση των προϊόντων της η Ένωση. «Οι παραγγελίες που έχουμε μέχρι στιγμής από εκεί, αλλά και από άλλα τουριστικά νησιά είναι από ελάχιστες έως μηδενικές», επισημαίνει. Τα προβλήματα άρχισαν να φαίνονται από το Πάσχα, όταν τα αμνοερίφια που διατέθηκαν στην αγορά δεν ξεπέρασαν τα 2.400 από 7.000, που είχαν διατεθεί το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στο διάστημα που μεσολάβησε οι ποσότητες γάλακτος προς εμφιάλωση μειώθηκαν, λόγω της πεσμένης ζήτησης, με αποτέλεσμα σήμερα να μην ξεπερνούν τα 600 κιλά ημερησίως, όταν πέρυσι ξεπερνούσαν τα 1.400 κιλά. Η δε ζήτηση των τυροκομικών στην τοπική αγορά έχει μειωθεί σχεδόν στο 1/10. Εξάλλου, κατά 75% έχει περιοριστεί και ο ημερήσιος τζίρος του πρατηρίου της Ένωσης.

Νέες επενδύσεις

Παρ’ όλα αυτά, η Ένωση εξακολουθεί να κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να στηρίξει τους κτηνοτρόφους του νησιού. Η τιμή με την οποία αγοράζει το πρόβειο απ’ όσους διαθέτουν ψύκτη και αρμεκτική μηχανή φτάνει τα 92 λεπτά/κιλό, ενώ για το γίδινο πληρώνει 78 λεπτά/κιλό.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του τυροκομείου, αλλά και την εγκατάσταση ψυκτικών θαλάμων για τη συντήρηση της φημισμένης πατάτας που παράγεται στο νησί. Πρόκειται για μια κίνηση, η οποία, όπως τονίζει ο κ. Καπούνης, θα βοηθήσει στον περιορισμό του κόστους, αφού για την ώρα η ΕΑΣ διαθέτει ψυκτικούς θαλάμους στην Αθήνα. Αναφορικά με την πατάτα, μάλιστα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η Ένωση πληρώνει τους παραγωγούς με 35 λεπτά/κιλό.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου αναφέρεται και στο νέο στοίχημα της Ένωσης, το τυροκομείο που δημιουργείται στα ορεινά του νησιού, όπου θα παράγεται το ΠΟΠ –από την αρχή του έτους– Αρσενικό Νάξου. Πρόκειται για ένα ώριμο, πικάντικο, σκληρό τυρί που παρασκευάζεται παραδοσιακά από μη παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα από ζώα που εκτρέφονται στο ορεινό τμήμα του νησιού.