«Mάχη» με φόντο την υπόθεση της νοθευμένης φέτας

Το πόρισμα του ΕΛΓΟ παίρνει στα χέρια του ο Σπήλιος Λιβανός

Συνεχείς και διαδοχικές ανατροπές λαμβάνουν χώρα στην πολύκροτη υπό έρευνα υπόθεση μεγάλων ποσοτήτων τυριού που πωλείτο στη Γερμανία ως φέτα από τη θεσσαλική επιχείρηση «ΟΜΗΡΟΣ» και ευρέθη να περιέχει αγελαδινό γάλα σε υψηλές συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», την Τετάρτη 21/4 σημειώθηκε το τρίτο κατά σειρά επεισόδιο στη δικαστική διαμάχη μεταξύ του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και της εν λόγω επιχείρησης, με διακύβευμα τη συνέχιση παραγωγής φέτας ΠΟΠ από την επιχείρηση.

Το πολυαναμενόμενο πόρισμα των ελεγκτών του ΕΛΓΟ πλησιάζει όλο και περισσότερο, με τις πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές να κάνουν λόγο για «σοβαρά ευρήματα που επιβαρύνουν τη θέση του ελεγχόμενου». Την ίδια στιγμή, κύκλοι της επιχείρησης απαντούν για προσπάθειες εξόντωσής της, επειδή, όπως λένε, «τόλμησε να σπάσει τα μονοπώλια στις ζώνες γάλακτος».

Μαίνεται η διαμάχη μεταξύ ΕΛΓΟ και «ΟΜΗΡΟΣ»

Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η απόφαση προσωρινής άρσης της πιστοποίησης παραγωγής φέτας ΠΟΠ που επέβαλε ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» στην υπό έλεγχο επιχείρηση, δεν έμεινε αναπάντητη, καθώς η επιχείρηση προσέφυγε στα δικαστήρια με αίτημα ακύρωσης της προσωρινής άρσης πιστοποίησης.

Η πρώτη δικαστική απόφαση δικαίωσε τον ΕΛΓΟ και απέρριψε το αίτημα της τυροκομικής επιχείρησης, ωστόσο την επόμενη ημέρα (16/4), το μονομελές ακυρωτικό δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημά της και ανέτρεψε τα δεδομένα, διατάσσοντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Οργανισμού. Την περασμένη Τετάρτη (21/4), πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά δικαστική πράξη για την υπόθεση, όπου οι δύο αντίδικοι παρουσίασαν και πάλι στο ακυρωτικό δικαστήριο, με τριμελή όμως σύνθεση αυτήν τη φορά, την επιχειρηματολογία και τα στοιχεία τους, με την απόφαση να αναμένεται σε λίγες ημέρες. Kύκλοι του ΕΛΓΟ, που μίλησαν στην εφημερίδα μας, τόνισαν ότι ο Οργανισμός θα συντάξει το πόρισμα της έρευνας, αλλά τις όποιες ποινές τις επιβάλλουν το ΥΠΑΑΤ, ο ΕΦΕΤ και η Δικαιοσύνη.

Αγωνιούν οι κτηνοτρόφοι, ζητούν την άμεση δημοσίευση του πορίσματος

Όσο τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα, κτηνοτρόφοι που συνεργάζονται με τη θεσσαλική επιχείρηση αγωνιούν για την έκβαση της υπόθεσης και ζητούν την άμεση έκδοση του πορίσματος. Κτηνοτρόφος από την Καρδίτσα, που επικοινώνησε με την «ΥΧ», είπε: «Eίμαστε φοβερά ανήσυχοι για την καθυστέρηση που υπάρχει σχετικά με τα ερευνητικά πορίσματα του ΕΛΓΟ για την εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε χρόνια. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ζούμε αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη συνεργασία και για αυτό θα θέλαμε άμεσα να δώσετε στο φως το ζήτημα που έχει προκύψει».

Η Μεγάλη Εβδομάδα της φέτας και του Σπ. Λιβανού

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να έχει σταλεί το πολυαναμενόμενο πόρισμα του Οργανισμού στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό.

Τον λόγο εν συνεχεία, και ανάλογα με το περιεχόμενο του πορίσματος, θα έχουν οι αρμόδιες επιτροπές που θα συνεδριάσουν για να αποφασιστούν οι ποινές, εφόσον αυτό αιτιολογείται και τεκμηριώνεται. Αν και οι τοποθετήσεις από τους κύκλους του Οργανισμού είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, αυτό που μεταφέρουν στην «ΥΧ» γνώστες της υπόθεσης είναι ότι «υπάρχουν 450 τόνοι τυριού και ένα λάθος που έχει παραδεχτεί η εν λόγω επιχείρηση. Δεν γίνεται το λάθος αυτό να συνεχιζόταν επί τέσσερις μήνες και να χαρακτηρίζεται ατύχημα», σχολιάζουν.

Από την πλευρά της θεσσαλικής επιχείρησης, κύκλοι της κάνουν λόγο για «προσπάθειες παραπλάνησης του ΕΛΓΟ από πρόσωπα εκτός χώρας, που δήθεν κόπτονται για το καλό της φέτας και επιχείρηση εξόντωσης των ταμειακών ροών της εταιρείας».

Και στο βάθος… Δανία

Και ενώ τα παραπάνω εξελίσσονται εντός των τειχών, στελέχη της βιομηχανίας παραγωγής φέτας και της διεθνούς αγοράς διατυπώνουν τη σοβαρή ανησυχία τους για επικείμενη κίνηση της Δανίας κατά της προστασίας της φέτας ως ελληνικού προϊόντος ΠΟΠ. Υπάρχουν, μάλιστα, φωνές που συνδέουν την υπό έρευνα υπόθεση με την εν εξελίξει δικαστική κόντρα της Ελλάδας και της Δανίας, που έφερε την τελευταία απολογούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της προστασίας της φέτας από δανέζικες επιχειρήσεις που πωλούν τυρί με την ονομασία φέτα σε τρίτες χώρες, χωρίς αυτό να πληροί τις προδιαγραφές του ΠΟΠ.

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με το υπουργείο Γεωργίας της Δανίας, ρωτώντας αν υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών και αν σκοπεύει η Δανία, με τη σειρά της, να προσφύγει στα όργανα της ΕΕ κατά της Ελλάδας.

Η απάντηση που δόθηκε από την επικεφαλής της Διεύθυνσης Κτηνοτροφίας και Τροφίμων του υπουργείου ήταν ότι η κυβέρνηση της Δανίας έχει τα δικά της επιχειρήματα για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Κομισιόν και ότι η εν λόγω δικαστική υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

YΠΑΑΤ
Επιτροπή για αξιολόγηση και διαχείριση καταγγελιών

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για την απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει πλήθος ρυθμίσεων, μία εκ των οποίων αφορά το ΥΠΑΑΤ. Σύμφωνα με το άρθρο 89, «Συστήνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πενταμελής επιτροπή με την ονομασία ‘‘Επιτροπή Αξιολόγησης Καταγγελιών’’, έργο της οποίας είναι η αξιολόγηση των καταγγελιών που υποβάλλονται στο πλαίσιο του άρθρου 140 του ν. 4512/2018 (Α’ 5), για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των φορέων που εποπτεύονται από αυτό.

Η επιτροπή, που θα αξιολογεί τις υποβληθείσες καταγγελίες στα τρόφιμα, θα συγκροτείται από προϊσταμένους Διεύθυνσης των Γενικών Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεωργίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας και Τροφίμων, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ ο πρόεδρός της θα έχει διετή θητεία».