Μάχη των funds για τη Morrisons

Nέα τροπή παίρνει η υπόθεση πώλησης της βρετανικής αλυσίδας Morrisons μετά την εμπλοκή στη διαδικασία ενός ακόμα fund. Πρόκειται για το Apollo Global Management (το οποίο, σημειωτέον, δραστηριοποιείται και στη χώρα μας) που ανακοίνωσε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει προσφορά για τον τέταρτο μεγαλύτερο παίκτη της βρετανικής αγοράς σούπερ μάρκετ.

Η αποκάλυψη αυτή ήρθε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα αφότου η διοίκηση της Morrisons είχε τοποθετηθεί θετικά απέναντι στην πρόταση της Fortress Investment Group, η οποία αποτιμούσε την αλυσίδα στα 8,7 δισ. δολάρια (6,3 δισ. λίρες).

Είχε προηγηθεί η απόρριψη της πρότασης της Clayton, Dubilier & Rice, η οποία στα 7,62 δισ. δολάρια (5,52 δισ. λίρες) κρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο πολύ χαμηλή για την αξία της εταιρείας και τις δυνατότητές της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τις εξελίξεις αναμένεται να καθορίσουν οι Silchester, Blackrock και Columbia Threadneedle που, με ποσοστά 15,2%, 9,6% και 9,4% αντίστοιχα, είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Morrisons. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια «συμμαχία» της Amazon (η οποία έχει ήδη συνεργασία με τη Morrisons) με άλλα επενδυτικά funds, προκειμένου να διεκδικήσει την εταιρεία, κάτι που ενδεχομένως να άλλαζε για άλλη μια φορά τα δεδομένα.

Το δίκτυο της Morrisons αγγίζει τα 500 καταστήματα στη Μεγάλη Βρετανία εκ των οποίων το 85% ιδιόκτητα. H Apollo Global Management είχε διεκδικήσει πέρυσι και την Asda (No 3 στη βρετανική αγορά), η οποία ωστόσο κατέληξε τελικά στη συμμαχία των αδερφών (Zuber και Mohsin) Issa-ΤDR Capital έναντι 6,8 δισ. λιρών.