Με 4,60 ευρώ το κιλό αγοράζει το αγουρέλαιο των Αγίων Αποστόλων η Alta Maremma

Στους 40 τόνους η ποσότητα που θα απορροφήσει μέσω συμβολαίων η ιταλική εταιρεία

Ως προοίμιο μιας ελαιοκομικής χρονιάς που θα χαρακτηριστεί από τουλάχιστον ικανοποιητικές τιμές παραγωγού, με φόντο την υψηλή ζήτηση και τη χαμηλή προσφορά, χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς τις πρώτες εμπορικές πράξεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στην περιοχή της Λακωνίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ύπαιθρος Χώρα».

Χαρακτηριστικά είναι τα 4,60 ευρώ/κιλό με τα οποία αγοράζεται, αυτό το διάστημα, από τον συνεταιρισμό των Αγίων Αποστόλων αγουρέλαιο, για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας Alta Maremma. Πρόκειται για πρώιμο ελαιόλαδο, ποικιλίας Αθηνοελιάς, με οξύτητα έως 0,25, λέει στην «ΥΧ» ο εκπρόσωπος της γνωστής εταιρείας στη χώρα μας, Νίκος Λάππας.

Πληρώνονται αδρά τα πρώτα καλά λάδια στη Λακωνία
Πληρώνονται αδρά τα πρώτα καλά λάδια στη Λακωνία

«Πρόκειται για ένα πυκνό ελαιόλαδο, γεμάτο σώμα και με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες», εξηγεί ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η τρίτη χρονιά που η Alta Maremma συνεργάζεται με τον τοπικό συνεταιρισμό.

Η έκθλιψη του συγκεκριμένου ελαιολάδου πραγματοποιείται στο διάστημα 28 Σεπτεμβρίου-10 Οκτωβρίου και τα συμβόλαια της φετινής χρονιάς αφορούν στην προμήθεια περίπου 40 τόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η εταιρεία είχε αγοράσει περί τους 75 τόνους, με ελαφρώς χαμηλότερη, ωστόσο, τιμή, στα 4,50 ευρώ/κιλό.

«Εξαιρετική ποιοτικά χρονιά»

Ο συνομιλητής μας κάνει λόγο για μια εξαιρετική ποιοτικά ελαιοκομική χρονιά, παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες αναμένεται να κινηθούν χαμηλά. «Από τη μία πλευρά δεν υπήρξαν πολλές βροχοπτώσεις, από την άλλη οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προσβολές από δάκο. Οι ελιές είναι πολύ καθαρές, δεν βγάζουν μεγάλες ποσότητες, αλλά η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή», υπογραμμίζει.

Η Alta Maremma συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους διακινητές ελαιολάδου και δίνει έμφαση στην αγορά ελαιολάδου υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. «Εκτός από την οξύτητα, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και η γεύση», σημειώνει ο κ. Λάππας. Εκτός από τη Λακωνία, η εταιρεία προμηθεύεται κάθε χρόνο σημαντικές ποσότητες και από την περιοχή της Μεσσηνίας.