Με καλύτερες τιμές επιστρέφει ο καπνός

Στα 5 ευρώ φέρνουν το μπασμά τα πρώτα μηνύματα από την αγορά

Σέρρες: Τον κίνδυνο να μείνουν ασυγκόμιστα έως και 9.000 στρ. καπνού, λόγω έλλειψης εργατών, επισημαίνουν οι καπνοπαραγωγοί
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Τις βάσεις για μια δυναμική επιστροφή στο προσκήνιο δείχνει ικανός να βάλει φέτος ο καπνός, καθώς τα πρώτα μηνύματα από την αγορά μάλλον δικαιώνουν όσους παρέμειναν πιστοί στην καλλιέργεια αλλά και όσους -και είναι αρκετοί- επέλεξαν να επενδύσουν σχετικά πρόσφατα σε αυτή.

Η αίσθηση που έχει διαμορφωθεί στους συντελεστές του κλάδου είναι ότι, έστω και με καθυστέρηση και σε μια συγκυρία που η ζήτηση για ποιοτικά καπνά αυξάνεται διεθνώς, έμποροι και μεταποιητές είναι διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη, προκειμένου να ανασχεθεί το «κύμα φυγής» των παραγωγών. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η φετινή χρονιά θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη, με τις τιμές να παρουσιάζουν μια αύξηση ακόμα και 20%, που θα φέρει το μπασμά στα 5 ευρώ το κιλό. Σε αυτό συνηγορεί και η εξαιρετική ποιότητα της φετινής σοδειάς.

«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στα πρώτα χέρια. Αναμένουμε μια θετική εξέλιξη στο μέτωπο των τιμών, καθώς είχαμε μια πολύ καλή χρονιά σε ό,τι αφορά την ποιότητα. Ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε, ωστόσο, από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, όταν δηλαδή γίνονται οι πράξεις στα τελευταία χέρια, οπότε και προκύπτει μια μέση τιμή. Ποσοτικά, πάντως, υπάρχει μια μείωση 10%-15%, όπως την εκτιμούμε μέχρι στιγμής, λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων, όπως η έλλειψη εργατικών χεριών», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Καπνού, Βασίλης Μελενεκλής.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τσατσάκης, Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Ρούστας, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί

-Διαφήμιση-