Ν. Μωραΐτης, βουλευτής ΚΚΕ: Με τα τεκμήρια διαβίωσης η φτωχή αγροτιά πληρώνει φόρους για εισόδημα που δεν έχει

Με τα τεκμήρια διαβίωσης η φτωχή αγροτιά πληρώνει φόρους για εισόδημα που δεν έχει

Για «αγροκτόνα» πολιτική κατηγορεί την ΕΕ ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) Αιτωλοακαρνανίας, Νίκος Μωραΐτης. Ο ίδιος, που έχει συγκρουστεί επανειλημμένα στη Βουλή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, μιλά στην «ΥΧ» για ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς με τα νέα μέτρα και χαρακτηρίζει «τυρί στη φάκα» τις επιδοτήσεις.

Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ σταθερά ασκεί έντονη κριτική. Πώς διαμορφώνεται ο αγροτικός τομέας το 2017, που έχουμε αλλαγές σε ασφαλιστικό – φορολογικό;

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι πλήττονται βάναυσα από την αντιλαϊκή πολιτική, τα μνημόνια διαρκείας, την ΕΕ, την ΚΑΠ, τον ανταγωνισμό για εξασφάλιση κερδοφορίας από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Μέτρα του Γ΄ Μνημονίου που πέρασαν στον προϋπολογισμό του ‘17, μεταξύ άλλων, επιβαρύνουν τους μικρομεσαίους αγρότες με 92,7 εκατομμύρια ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, τη στιγμή που το 60% αδυνατεί να ανταποκριθεί στις μέχρι σήμερα χαμηλότερες εισφορές τους, ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εισόδημα και πόσο. Τα μνημόνια και η ΚΑΠ είναι εργαλεία που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το πέρασμα της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών.

H κυβέρνηση λέει πως το 95% των αγροτών δεν θα επιβαρυνθεί.

Με συγχωρείτε, αλλά ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών δεν πληρώνουν φόρο είναι ένα μεγάλο ψέμα. Η φορολόγηση γίνεται με τεκμήρια διαβίωσης και η φτωχή αγροτιά πληρώνει φόρους για εισόδημα που δεν έχει. Ο άλλος μύθος ότι δεν γίνονται επενδύσεις από το μεγάλο κεφάλαιο, γιατί υπάρχει μεγάλη φορολόγηση. Η πραγματικότητα είναι μέσα στο βάρβαρο σύστημα του καπιταλισμού. Οι επενδύσεις πηγαίνουν χέρι-χέρι με το κέρδος, το ξεζούμισμα της εργατικής δύναμης, την απλήρωτη εργασία και την αγορά κοψοχρονιά της αγροτικής παραγωγής.

Πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν καλές συνθήκες για τον αγροτικό τομέα;

Σήμερα, υπάρχει αρκετή πείρα στην μικρομεσαία αγροτιά, κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία για το μέλλον που του επιφυλάσσει η ΕΕ. Η νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων, που οδηγούν χιλιάδες φτωχούς αγρότες στο περιθώριο. Από τις επιδοτήσεις, η μερίδα του λέοντος, δηλαδή το 80%, πηγαίνει στο 20%, που είναι μεγαλοαγρότες και το υπόλοιπο 20% πηγαίνει στο 80% των αγροτών. Οι επιδοτήσεις ήταν το τυρί στη φάκα, λειτούργησαν σαν αμορτισέρ για να απορροφούν τη δυσαρέσκεια από την αγροκτόνα πολιτική της ΕΕ που έβαζε πλαφόν, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, επιδοτούσε για να θάψουμε προϊόντα και να ξεριζώσουμε καλλιέργειες.

Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές θα έπρεπε να γίνουν άμεσα;

Κανένα κόμμα, καμία κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία καταστροφής των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Σήμερα, η μαχόμενη αγροτιά παλεύει για μέτρα ανακούφισης, που θα της δώσουν τη δυνατότητα να ζήσει, να παραμείνει στα χωριά της, να μπορεί να καλλιεργεί τη γη της, να εξασφαλίσει εισόδημα για μία αξιοπρεπή ζωή. Να διεκδικήσει παιδεία, υγεία, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Να διεκδικήσει τον μόχθο, τον πλούτο που παράγει.

Παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών λαϊκών αναγκών

Ποια μέτρα θα παίρνατε, αν ερχόσασταν στην εξουσία, στο αγροτικό ζήτημα;

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση λαϊκής διακυβέρνησης και εξουσίας και είναι στην αντιπολίτευση γιατί ο ίδιος ο λαός στη φάση αυτή έχει επιλέξει να είναι στην αντιπολίτευση. Για τον αγροτικό τομέα, το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και το ξεκλήρισμα. Η πρότασή του είναι η κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ στηρίζει ανοιχτά τις κινητοποιήσεις, αλλά πολλοί θεωρούν πως οι αγρότες θα κάνουν τις «καθιερωμένες κινητοποιήσεις του Γενάρη», ώσπου ν’ ανοίξουν πάλι οι δουλειές τους και να φύγουν.

Το ΚΚΕ στέκεται και τώρα, όπως πάντα, στο πλευρό της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς. Στηρίζει τα δίκαια αιτήματά της. Η κοινή πάλη, η συμμαχία με την εργατική τάξη, θα δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα της. Μπροστά την οργή που φουντώνει στην ύπαιθρο, η συγκυβέρνηση βάζει μπροστά παλιές δοκιμασμένες συνταγές του «κοινωνικού αυτοματισμού» (το έκανε με τους ναυτεργάτες) και ποινικοποιεί τους αγώνες.