Το μεγαλείο του όρους Ερυμάνθου

Πόλο Δραστηριοποίησης για αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις αποτελεί το όρος Ερύμανθος, τόπος φυσικής ομορφιάς, με απαράμιλλη χλωρίδα και βλάστηση.

Ο ορεινός όγκος αποτελεί την υψηλότερη θέση μιας εκτενούς ορεινής περιοχής στη βορειοδυτική Πελοπόννησο στα σύνορα των δήμων Ερυμάνθου, Καλαβρύτων και Αρχαίας Ολυμπίας. Αποτελείται από αρκετές κορυφές και χαρακτηρίζεται από ένα πολυσχιδές ανάγλυφο με πολλές πηγές, κοιλάδες, οροπέδια και φαράγγια. Η σπουδαιότητα της οροσειράς του Ερύμανθου από την οπτική της βιολογίας έγκειται στην παρουσία πολλών διαφορετικών βιότοπων που φιλοξενούν πληθώρα άγριων ζώων, ενδημικών και μη φυτών και μυκήτων.

Η βλάστηση της περιοχής περιλαμβάνει μεσογειακούς θαμνότοπους χαμηλότερα, μεγάλα αμιγή δάση κεφαλληνιακής ελάτης (Abies cephalonica), συστάδες βουνοκυπάρισσων (Juniperus foetidissima) στην ανώτερη ζώνη, και εκτεταμένες λιβαδικές εκτάσεις πάνω από το δασοόριο. Σε μικρότερο βαθμό συναντώνται συστάδες φυλλοβόλων ειδών (δρύες, καστανιές), παραποτάμια βλάστηση, καθώς και γυμνές από βλάστηση εκτάσεις.

Στους πρόποδες του όρους Ερυμάνθου σε περιοχή προστατευόμενη από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις που επενδύουν στο μέλι και τα φαρμακευτικά φυτά, ενώ υπάρχουν και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Σημαντική δράση επιδεικνύει και περιβαλλοντική οργάνωση «Ερύμανθος» που λειτουργεί και ως δίκτυο πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και καλλιεργεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια πρωτοβουλίες πολιτών με περιβαλλοντική ευαισθησία, με στόχο το πέρασμα από τη συντηρητική στη δημιουργική οικολογία με υποβολή και υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων oικοανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ερύμανθος ήταν απόγονος του μυθικού βασιλιά της Αρκαδίας, Λυκάονα, και από αυτόν πήρε το όνομά του το βουνό. Στο όρος αυτό ο Ηρακλής πραγματοποίησε τον τέταρτο κατά σειρά άθλο του, εξολοθρεύοντας τον Ερυμάνθιο κάπρο που είχε γίνει μάστιγα της περιοχής.