Μεγάλη η απόσταση για ένα αξιόπιστο ελεγκτικό σύστημα

Οι έλεγχοι των αγορών αποτέλεσαν ένα από τα ζητήματα που ανέδειξαν και οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. Το προχθεσινό δελτίο Tύπου του ΥΠΑAΤ για τα πεπραγμένα των υπηρεσιών του καταδεικνύει την ορθότητα των όσων υποστηρίζουν οι αγρότες και ο κόσμος της αγροδιατροφής σχετικά με τα μεγάλα κενά των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας.

Μαθαίνουμε, λοιπόν, από την εν λόγω ανακοίνωση ότι:

1. Ο υπουργός έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του «να γίνει καταγραφή του υφιστάμενου πλαισίου αρμοδιοτήτων, τόσο των υπηρεσιών του υπουργείου όσο και των εποπτευόμενων φορέων, αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων».

2. Η ανάγκη αντιμετώπισης του κατακερματισμού του υφιστάμενου ελεγκτικού μηχανισμού που διαπιστώθηκε (δηλαδή, αυτό που είναι γνωστό για πολλές δεκαετίες) οδήγησε στη λήψη της εξής υπουργικής απόφασης: Στη δημιουργία μεικτών κλιμακίων ελέγχου που, ανάλογα με την περίπτωση, θα απαρτίζονται από ελεγκτές του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ, των ΔΑΟΚ, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Οικονομικής Αστυνομίας. Δηλαδή, θα κατακερματίσουν τον κατακερματισμό!

3. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα διενεργήθηκαν έλεγχοι τόσο στο γάλα και τα γαλακτοκομικά, όσο και στα οπωροκηπευτικά, οι οποίοι όμως εστιάζονται μόνο στα μήλα και τις πατάτες, ενώ κάποια στιγμή σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, το λάδι, το κρέας και το μέλι. Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι γίνονται στις έξι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και όχι στο σύνολο της επικράτειας.

4. Από τα 103 δείγματα γαλακτοκομικών που εξετάζονται, υπάρχουν αποτελέσματα για τα μισά εξ αυτών και μόλις δύο σοβαρά ευρήματα.

5. Οι έκτακτοι έλεγχοι της αγοράς οπωροκηπευτικών είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Επίσης, με βάση την ανακοίνωση, δόθηκε εντολή για «περαιτέρω διερεύνηση» πιθανής ελληνοποίησης εισαγόμενου ακτινιδίου από το Ιράν, κάτι που είχε αναδείξει η «ΥΧ».

6. Τόσο από την εν λόγω ανακοίνωση όσο και από άλλα έγγραφα του ΥΠΑΑΤ δεν φαίνεται να διενεργούνται έκτακτοι έλεγχοι στις δύο πύλες εισόδου της χώρας, δηλαδή των Ευζώνων στα σύνορα με τη Β. Μακεδονία και των Κήπων στα σύνορα με την Τουρκία. Από εκεί εισέρχονται χιλιάδες φορτία νωπών, τα οποία παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ανέλεγκτων προϊόντων.

7. Ο μεγάλος όγκος των ελέγχων που έγιναν την προηγούμενη τετραετία διεκπεραιώθηκε μόλις πρόσφατα.

8. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις που παρανομούν. Έτσι, το μέσο πρόστιμο στα γαλακτοκομικά (στη συντριπτική πλειονότητα τυροκομικά) ανέρχεται μόλις στα 6.618 ευρώ ανά επιχείρηση.

9. Τέλος, από τις 26 υποθέσεις επιχειρήσεων που προέβησαν σε ένσταση, την τελευταία τετραετία έχουν εξετασθεί μόλις οκτώ από αυτές.

Με άλλα λόγια, πρέπει να διανύσουμε μεγάλη απόσταση έως ότου δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο ελεγκτικό σύστημα που θα προστατεύει τον καλό επαγγελματία, την υγιή επιχειρηματικότητα και τον καταναλωτή, δηλαδή το εθνικό συμφέρον.