Λακωνία: Μεγάλη η μείωση της παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου

Θολό το τοπίο για τις τιμές

Η μεγάλη μείωση της παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου είναι το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς στη Λακωνία. Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι θα χρειαστούν δύο εβδομάδες περίπου για να αρχίσει να διαμορφώνεται το τοπίο στις τιμές.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο παραγωγός, Ευάγγελος Σπυρίδης, «πρόκειται για μία κακή χρονιά όσον αφορά τις ποσότητες του βιολογικού ελαιολάδου, η μείωση ήταν πολύ μεγάλη για όσους βρίσκονται από την πλευρά του Πάρνωνα. Σχετικά με τις τιμές, είναι ακόμα νωρίς, αλλά εάν δούμε ότι οι τιμές του συμβατικού είναι στα 2,90 ευρώ, οι τιμές του βιολογικού θα κυμανθούν στα 3,20 ευρώ, χωρίς όμως να σημαίνει κάτι αυτό».

Από την πλευρά του, ο βιοκαλλιεργητής Αναστάσιος Γκολέμης υπογραμμίζει ότι «η μείωση της παραγωγής έφτασε το 70% λόγω του καύσωνα του Μαΐου, αλλά ποιοτικά το ελαιόλαδο ήταν σε πολύ καλά επίπεδα. Φέτος, υπάρχει ζήτηση από την αγορά και το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση των τιμών. Οι περσινές τιμές ξεκίνησαν από 4,50 και έφτασαν τα 3 ευρώ». Σε ό,τι αφορά τις φετινές, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού βρίσκονται σε φάση διαπραγματεύσεων.

Τόνισε, όμως, ότι στον Συνεταιρισμό των Κροκέων, το συμβατικό ελαιόλαδο πουλήθηκε με 2,95 ευρώ.

ΚΑΣΕΛΛ

Από την ΚΑΣΕΛΛ, ο Νίκος Γραμματικάκης τονίζει πως «η μείωση της παραγωγής είναι μεγάλη. Σίγουρα οι ποσότητες δεν θα καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αν και είναι αρχή, λογικά θα σταθούν πάνω από τα 3,70 ευρώ, εάν σκεφτεί κανείς ότι το συμβατικό είναι στα 2,90 ευρώ».

«Ο τζίρος από την εσωτερική αγορά είναι ελάχιστος και δεν ξεπερνά τις 100.000, όταν ο συνολικός τζίρος φτάνει τα 3 εκατ., αφού το σύνολο της παραγωγής πάει στο εξωτερικό», σημειώνει ο κ. Γραμματικάκης, ο οποίος πρόβλεψε ότι την επόμενη χρονιά η παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου θα είναι αυξημένη με την είσοδο νέων βιοκαλλιεργειών.