Μεγάλη η ζημιά στη Β. Ελλάδα από τα απούλητα αμνοερίφια

Μεγάλη ανταπόκριση είχε το ρεπορτάζ της «ΥΧ» στο προηγούμενο φύλλο (20/4) για τα απούλητα αμνοερίφια σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μετά τη δημοσίευσή του, πλήθυναν οι καταγγελίες, ακόμα και από άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας, σχετικά με την αθέτηση συμφωνιών από εμπόρους.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, τα αμνοερίφια είχαν κλειστεί προφορικά σε τιμές κάτω από 7,5 ευρώ/κιλό. Πλέον, αρκετοί παραγωγοί έχουν βγάλει… στο σφυρί τα απούλητα ζώα τους σε τιμές που ξεκινούν από τα 6 ευρώ και φθάνουν ακόμα και κάτω από τα 4 ευρώ/κιλό, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη οικονομική ζημία, δεδομένης και της ραγδαίας αύξησης του κόστους εκτροφής.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του παραγωγού από τη Θάσο, Γιάννη Κυριακούδη, που έμεινε με εκατοντάδες απούλητα ζώα: «Υπολογίζουμε ότι περίπου 5.000 κατσίκια και αρνιά έμειναν απούλητα στο νησί. Έγινε προφορική κουβέντα με έμπορο από τη Β. Ελλάδα να έρθει να τα πάρει στα 2,5 ευρώ και δεν γνωρίζουμε αν θα τα πάρει κιόλας.

Κόσμος καταστρέφεται, συνάδελφοι κλαίνε με αυτές τις εξελίξεις που μας γυρίζουν και πάλι στην εποχή του ‘‘άμα θες’’ που μας έλεγαν οι έμποροι. Προσωπικά, δηλώνω ότι του χρόνου δεν θα παράγω ούτε ουρά, έχουμε φτάσει στο απροχώρητο».