Μεγάλο το ενδιαφέρον για βιομηχανική στη Θεσσαλία, πάνω από 150 ευρώ/τόνο δίνει σε πρώιμες και όψιμες φυτεύσεις ο Νομικός

Έμμεση πριμοδότηση των πρώιμων και των όψιμων φυτεύσεων βιομηχανικής ντομάτας, με τιμές οι οποίες θα ξεπερνούν τα 150 ευρώ/τονο προβλέπει το τιμολόγιο της Νομικός που, σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr, πρόκειται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας στις συνεργαζόμενες Ομάδες Παραγωγών της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Το σκεπτικό του τιμολογίου αντανακλά τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς που, όπως όλα δείχνουν, θα χαρακτηρισθεί από σημαντική αύξηση των εκτάσεων με βιομηχανική ντομάτα στη Θεσσαλία καθώς οι παραγωγοί βλέπουν σε αυτή μια ιδιαίτερα ελκυστική καλλιεργητική πρόταση. Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι νωπές ακόμα «μνήμες» από το καταστροφικό πέρασμα του Daniel φαίνεται ότι ωθούν πολλούς από τους ενδιαφερόμενους μακριά από τις όψιμες φυτεύσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις προθέσεις καλλιέργειας να παρατηρείται αυτή τη στιγμή ένας «συνωστισμός» στις ντομάτες που πρόκειται να συγκομισθούν το μήνα Αύγουστο δημιουργώντας μια ενδεχομένως δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση για τα εργοστάσια.

«Φορτωμένος» ο Αύγουστος

«Υπάρχει πράγματι μια πολύ μεγάλη αύξηση στις προθέσεις φυτεύσεων η οποία, αν δεν διαχειριστεί σωστά και αν δεν υπάρξει αποτελεσματικός σχεδιασμός, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την καλλιέργεια. Κι αυτό γιατί, λόγω της φανερής –και κατανοητής, μετά τα όσα συνέβησαν πέρυσι- προσπάθειας των παραγωγών να αποφύγουν το Σεπτέμβριο, διαφαίνεται ένα σοβαρό ενδεχόμενο ο Αύγουστος να είναι ‘υπερφορτωμένος’ με ντομάτα. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μείνει προϊόν στα χωράφια, θα είναι πισωγύρισμα για την καλλιέργεια», δηλώνει στο ypaithros.gr ο διευθυντής των εργοστασίων Φαρσάλων και Δομοκού της Νομικός, Θωμάς Τσιαγκλάνης.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, στην δυσοίωνη αυτή προοπτική υπάρχουν προφανώς κάποιες αντικειμενικές «ασφαλιστικές δικλείδες» οι οποίες έχουν να κάνουν με την επάρκεια και τις δυνατότητες των συλλεκτικών μηχανών αλλά και των θερμοκηπίων. «Όμως αυτό δεν αρκεί και απαιτείται από την πλευράς μας ένας σοβαρός και προσεκτικός προγραμματισμός», υπογραμμίζει.

Σε αυτό πλαίσιο, το τιμολόγιο που θα προτείνει φέτος η Νομικός θα είναι δομημένο στη λογική της διεύρυνσης της εισκομιστικής περιόδου. «Θέλουμε να δώσουμε ένα κίνητρο στους παραγωγούς ώστε να δουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις όψιμες και τις πρώιμες φυτεύσεις. Να υπάρξει δηλαδή στο μέτρο του δυνατού μια μετατόπιση προς τα χρονικά άκρα της καμπάνιας και να αποφύγουμε τον δυνητικά επικίνδυνο συνωστισμό του κέντρου», εξηγεί ο κ. Τσιαγκλάνης.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον ίδιο,  μεταφράζονται σε μια διαβάθμιση της τιμής η οποία θα διαμορφώνεται πάνω από τα 150 ευρώ/τόνο για τις όψιμες και τις πρώιμες φυτεύσεις και κάτω από τα 150 ευρώ για τις μεσαίες. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όπως διευκρινίζει, οι τιμές θα είναι και φέτος υψηλές τη στιγμή που oι παραγωγοί-μέλη του κλαμπ έχουν ήδη «κλειδώσει» την ελάχιστη εγγυημένη τιμή των 150 ευρώ/τόνο. 

Κόφτης στα 23.000 στρέμματα

Σύμφωνα με τον κ. Τσιαγκλάνη, οι προθέσεις σποράς που μετέφεραν στην εταιρεία οι συνεργαζόμενες Ομάδας αντιστοιχούσαν σε πάνω από 29.000 στρέμματα συμβολαιοποιημένων εκτάσεων έναντι 18.800 στρεμμάτων πέρυσι. «Θα έπρεπε να πάμε δηλαδή σε μια αύξηση άνω του 50%. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική μας δυναμικότητα, προτιμήσαμε να πάμε μέχρι εκεί που μπορούμε να διαχειριστούμε θέτοντας ως ‘ταβάνι’ τα 23.000 στρέμματα», σημειώνει. 

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Νομικός το καλοκαίρι να απορροφήσει περισσότερο προϊόν. «Αυτό ωστόσο θα εξαρτηθεί από το αν θα καταφέρουμε, με το τιμολόγιο που θα ανακοινώσουμε, να επιμηκύνουμε την περίοδο εισκόμισης. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλίσουμε πρώτα τους συμβασιούχους παραγωγούς μας απέναντι στους οποίους αναλαμβάνουμε μια ευθύνη όταν υπογράφουμε ένα συμβόλαιο», ξεκαθαρίζει.