Ψάχνει πρωτόλαδα η αγορά

Ομαλά συνεχίζεται η συγκομιδή, αναμένοντας τη βελτίωση των αποδόσεων του ελαιοκάρπου

Η οψιμότητα της χρονιάς και η απόδοση μέχρι στιγμής του ελαιοκάρπου σε λάδι, καθιστούν τη ζήτηση σαφώς μεγαλύτερη από τη σχεδόν μηδενική προσφορά έτοιμου προϊόντος για την ώρα, αφού οι περιοχές που παραδοσιακά παράγουν πρωτόλαδα, συγκομίζουν ποσότητες για να γεμίσουν τα πρώτα βυτία.

ΑΣ Αγ. Αποστόλων: «Δουλεύουμε για να ολοκληρώσουμε το συμβόλαιο»

Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει ο ΑΣ Αγ. Αποστόλων Λακωνίας, για να συγκεντρώσει τις ποσότητες που απαιτούνται για την υλοποίηση του πρώτου συμβολαίου που έχει κλείσει προ ημερών με την εταιρεία Χελιώτης ΑΕ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Παναγιώτη Μπατσάκη, οι παραγωγοί της περιοχής ακόμη μαζεύουν από δέντρα που είναι πιο αραιοί οι καρποί, με τον ίδιο να εκτιμά ότι από την επόμενη εβδομάδα θα περάσουν στις πιο γεμάτες ελιές, καθώς σιγά σιγά βελτιώνονται και οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι. Ενώ και η βροχή που σημειώθηκε στην περιοχή ήταν ευεργετική για τον ελαιόκαρπο. «Οι ποσότητες που βγαίνουν τώρα είναι για την υλοποίηση του συμβολαίου που έχουμε ήδη κάνει» επεσήμανε ο ίδιος, ενώ υπαρκτό είναι το ενδιαφέρον κι άλλων εταιρειών και από πλευράς Ιταλίας για τα πρωτόλαδα του συνεταιρισμού. 

ΑΣ Θερμασία Δήμητρα: «Επιδιώκουμε συμφωνία αντάξια της ποιότητας και του κόστους»

Παράλληλα, κοντά στη συμπλήρωση του πρώτου βυτίου βρίσκονται αυτές τις ημέρες οι παραγωγοί του ΑΣ Θερμασία Δήμητρα στην Αργολίδα, με τη συγκομιδή να εξελίσσεται ομαλά. Ο συνεταιρισμός δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κάποια εμπορική πράξη, αφού η οψιμότητα της φετινής χρονιάς, που φέρνει και μικρές ακόμη αποδόσεις του καρπού σε λάδι κρατούν την αγορά χωρίς διαθέσιμες ποσότητες φρέσκου λαδιού κάτι που επιτρέπει στους παραγωγούς να «εκμεταλλευτούν» αυτή την άνεση του χρόνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Κωνσταντίνο Μέλλο.

Η συμφωνία που επιδιώκει για τα πρωτόλαδα ο συνεταιρισμός, η οποία όπως επεσήμανε ο πρόεδρός του, δεν θα αργήσει να έρθει, «θα είναι αντάξια μίας συμφωνίας η οποία θα ανταποκρίνεται όχι μόνο στην ποιότητα του προϊόντος της περιοχής αλλά και στο κόστος παραγωγής», το οποίο, όπως εξήγησε, εξαιτίας της μειωμένης απόδοσης του καρπού, παραμένει ακόμη υψηλό για τον παραγωγό. «Η τιμή θα είναι σίγουρα πάνω από 4 ευρώ το κιλό» επέμεινε ο κ. Μέλλος, αναφέροντας ό,τι «οποιαδήποτε τιμή κάτω από αυτό το όριο θεωρείται απαγορευτική» κάτι που έτσι κι αλλιώς αποτελεί ειλημμένη απόφαση του ΔΣ του συνεταιρισμού για τα αγουρέλαια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τον ίδιο.