Μέχρι 28 Φεβρουαρίου και με οψιόν μερικής καταβολής οι πρώτες εισφορές των αγροτών για το 2017

Μέχρι 28 Φεβρουαρίου και με οψιόν μερικής καταβολής οι πρώτες εισφορές των αγροτών για το 2017

Εντός του μήνα αναμένεται να λάβουν τα ειδοποιητήρια για τις πρώτες ασφαλιστικές εισφορές του 2017 οι αγρότες, όπως προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τα αποκαλυπτήρια του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Όπως φαίνεται, «κλειδώνει» το σενάριο της μηνιαίας καταβολής των εισφορών και για τους αγρότες- όπως και για τους υπόλοιπους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι, μέχρι τον Ιούνιο του 2017, θα πρέπει ταυτόχρονα να πληρωθούν από τους επαγγελματίες της αγροτικής παραγωγής και οι εξαμηνιαίες εισφορές, που αντιστοιχούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, αναμένεται να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος με δυνατότητα επιμερισμού της συνολικής επιβάρυνσης.

Όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η πρώτη δόση των εισφορών για το νέος έτος θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 (η επόμενη το Μάρτιο κ.ο.κ.) ωστόσο θα υπάρχει δυνατότητα μερικής καταβολής για τους ασφαλισμένους.

Υπενθυμίζεται ότι για τους αγρότες οι εισφορές του 2017 υπολογίζονται με συντελεστή 20,9% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους το οποίο σε πρώτη φάση θα προσδιοριστεί με βάση τα εισοδήματα του 2015.

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των εισφορών σε πολλά ταμεία και ιδίως στον ΟΓΑ, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος απάντησε ότι «δεν θα κινηθεί κανένας διωκτικός μηχανισμός» και ότι «θα ληφθεί υπόψη το γεγονός της πολύμηνης αποχήςτων δικηγόρων από την εργασία τους η οποία επέφερε οικονομικές δυσκολίες σε πολλούς ασφαλισμένους».

Νέος διοικητής του ΕΦΚΑ αναλαμβάνει, όπως είναι γνωστό, ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΟΓΑ, Θανάσας Μπακαλέξης.

H κ. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε τον ΕΦΚΑ «μια νέα σελίδα στο ασφαλιστικό τοπίο της χώρας καθώς κι ένα «μεγάλο βήμα στη δύσκολη προσπάθεια να στηθεί ξανά ένα σύγχρονο σύστημα».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουν εκκαθαριστεί και πληρωθεί το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων ώστε στη συνέχεια οι συντάξεις να πληρώνονται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την υπουργό, «η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μία πραγματική ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων, σε αντίθεση με προηγούμενες παρεμβάσεις που ισοδυναμούσαν με κατ’ όνομα συγχωνεύσεις, ενώ στην πράξη περιορίστηκαν σε απλή μεταφορά των επιμέρους Ταμείων κάτω από οργανισμούς- “ομπρέλες”».

Η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι η συνολική διοικητική και ουσιαστική ενοποίηση αναμένεται να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, θα σταματήσουν τα φαινόμενα όπου πολίτες έπρεπε να ταξιδέψουν από κάποιο απομακρυσμένο νησί στον Πειραιά, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης και η απλοποίηση των διαδικασιών θα επιταχύνει σημαντικά την εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Παράλληλα σημείωσε ότι η επίθεση που δέχτηκε το συλλογικό εργατικό δίκαιο στα χρόνια της κρίσης και οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφήνει μεγάλες πληγές στα ασφαλιστικά Ταμεία. «Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η οποία παροξύνθηκε μέσα στην κρίση, χωρίς προφανώς να αποτελεί δικό της παιδί, υπονομεύει τη δυνατότητα της κοινωνικής ασφάλισης να έχει τους απαραίτητους πόρους. Ακριβώς, γι’ αυτόν το λόγο, η μάχη που δίνουμε σήμερα για την επαναφορά των θεσμών του συλλογικού εργατικού δικαίου, για να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, είναι μία μάχη που θα συμβάλει ουσιαστικά και στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι όσοι χαρακτηρίζουν εμμονή και ιδεοληψία την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, φανερώνουν την πρόθεσή τους να μην αλλάξει μία από τις βασικές μεταβλητές για τη δημιουργία των αδυναμιών της κοινωνικής ασφάλισης.

Το δεύτερο πεδίο, το οποίο, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, φέρει μεγάλο αποτύπωμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, είναι αυτό της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Όπως σημείωσε, χρειάζεται μία νέα στρατηγική για την από κοινού αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. «Η άνοδος των ευέλικτων μορφών εργασίας πολλές φορές αποκρύπτει παράνομες πρακτικές, που στην πραγματικότητα αναφέρονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό εργαλείο που έχει στα χέρια του το υπουργείο Εργασίας είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο μέσα από μία βάση δεδομένων που συνεχώς θα διευρύνεται από τους ελέγχους και τη δυνατότητα ανάλυσης μίας σειράς παραμέτρων, θα εντοπίζει τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση»- τόνισε -«θα κινηθεί συνολικά η προσπάθεια αναβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών και οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται. Πλέον, τα λεφτά των προστίμων που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, θα κατευθύνονται προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Η καταπολέμηση της ανεργίας, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, είναι ακόμη ένα σημαντικό πεδίο που σχετίζεται με την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος. «Τα μικρά, αλλά σταθερά βήματα που γίνονται σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να μας επιτρέπουν πανηγυρισμούς, αποτελούν μία πρώτη απάντηση στην καταστροφολογία γύρω από αυτό το ζήτημα. Φαίνονται οι δυνατότητες που διαμορφώνονται για ακόμα πιο τολμηρά βήματα στη συγκεκριμένη μάχη» σχολίασε η υπουργός Εργασίας, ενώ είπε, ότι τις επόμενες ημέρες, θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» συνολικά για το 2016, στα οποία αποτυπώνεται αυτή η τάση, αφού, μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων των τελευταίων 15 ετών.