Μέχρι το τέλος κάθε επόμενου μήνα οι εισφορές των αγροτών

Μέχρι το τέλος κάθε επόμενου μήνα οι εισφορές των αγροτών

Περιθώριο μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του κάθε επόμενου μήνα θα έχουν οι αγρότες για να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές οι οποίες θα καταβάλλονται πλέον σε μηνιαία βάση.

Η αρχή γίνεται με τον Ιανουάριο οι εισφορές που αντιστοιχούν στον οποίο θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ έχουν ήδη αρχίσει να αποστέλλονται και να αναρτώνται ηλεκτρονικά, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέσα στον επόμενο μήνα.

Σε αυτά, εκτός από το οφειλόμενο ποσό, θα αναγράφονται και οι προσαυξήσεις με τις οποίες θα επιβαρύνονται όσοι δεν το καταβάλουν ολόκληρο ή εγκαίρως, όχι ωστόσο και οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Όσον αφορά τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, η καταβολή τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους προκειμένου να συμπέσει με τις επιστροφές της προκαταβολής φόρου που θα έχουν καταβάλει οι αγρότες και να εξοφληθεί μέχρι των σχετικών συμψηφισμών.

Η εγκύκλιος για τις προθεσμίες

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι:

«Από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων, που υπολογίζονται με βάση το άρθρο 39 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), οι ασφαλιστικές εισφορές των προσώπων που καταβάλλονται με βάση το άρθρο 40 του ν. 4387/2016 (Α’ 85) καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές των εμμίσθων του ΕΤΑΑ που υπολογίζονται βάσει του άρθρου 38, καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα»