Μειωμένα τα αμνοερίφια για το Πάσχα, ανεβασμένες οι τιμές από την υψηλή ζήτηση

Στα 7 ευρώ η τιμή παραγωγού

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Γεωργία Μπόχτη
Ρεπορτάζ: Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας,
Γιάννης Σάρρος, Νικολέτα Τζώρτζη, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Σε άνοδο των τιμών οδηγεί για το φετινό Πάσχα ο μειωμένος αριθμός των αμνοεριφίων, με τους παραγωγούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο αθρόων εισαγωγών εξαιτίας της μεγάλης εγχώριας ζήτησης και να ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων από την πολιτεία και αυξημένη προσοχή από τους καταναλωτές.

Το υψηλό κόστος εκτροφής, σε συνδυασμό με τον εορτασμό του Καθολικού Πάσχα και του Ορθόδοξου Πάσχα που έπεται, η δυσκολία συντήρησης των ζώων για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αυξημένη τιμή του γάλακτος και οι «χρυσές» συμφωνίες της Ρουμανίας με αραβικές χώρες προκάλεσαν ένα ντόμινο εξελίξεων εν μέσω πανδημίας, οδηγώντας λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα σε μεγάλες ελλείψεις στην εγχώρια αγορά.

Την άνοδο που παρατηρείται στην τιμή των αμνοεριφίων και φτάνει ακόμα τα 7 ευρώ/κιλό, λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας, επισημαίνει ο κτηνοτρόφος και απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αχαΐας, Παναγιώτης Ρέκκας. «Φέτος, τα αρνιά που υπάρχουν δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς», υπογραμμίζει ο κτηνοτρόφος από τη Λακωνία, Πέτρος Φούντας. Πριν από 20 ημέρες στην περιοχή, η τιμή του αρνιού ήταν στα 4,50 ευρώ/κιλό και σήμερα στα 6,50 ευρώ/κιλό. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πέρυσι η τιμή ανερχόταν σε μόλις 4,5 ευρώ/κιλό.

Για αύξηση της τιμής κάνει λόγο και ο Γιάννης Βενετσάνος από την Αρκαδία: «Ήδη, η τιμή σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και τα 6,80 ευρώ, αλλά σχεδόν κανένας κτηνοτρόφος δεν έχει πάνω από 10 με 20 αρνιά».

Ίδια είναι η εικόνα και στη Στερεά Ελλάδα. Το αρνί κυμαίνεται περίπου στα 6 ευρώ, ενώ το κατσίκι φτάνει στα 6,40-6,50 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Θανάση Ασπρουλάκη, το όψιμο Πάσχα είχε ως αποτέλεσμα και τον μειωμένο αριθμό των αμνοεριφίων.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Οικονόμου από τη Δεσφίνα Βοιωτίας, κτηνοτρόφος με κατσίκια ελευθέρας βοσκής, σημειώνει: «Οι τιμές παρουσιάζουν μεγαλύτερη άνοδο σε σύγκριση με πέρυσι, που το κατσίκι από τα 4,70 έως 5 ευρώ σήμερα φτάνει τα 6,5 ευρώ/κιλό στον κτηνοτρόφο. Στην ίδια τιμή περίπου βρίσκεται και το αρνάκι». Για έλλειψη αρνιών στην ευρύτερη περιοχή της Μακρακώμης κάνει λόγο και ο κτηνίατρος Νίκος Χατζής: «Αυτά που υπάρχουν είναι μεγάλα σε βάρος, αλλά δεν τα βρίσκεις εύκολα. Οι τιμές ξεπερνούν τα 6 ευρώ και όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα θα ανεβαίνουν».

Χωρίς επάρκεια

Μεγάλη ζήτηση για ελληνικά αμνοερίφια, αλλά και μεγάλες ελλείψεις καταγράφονται και στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, αλλά τα κατσίκια, όπως και τα αρνιά σε μικρότερο βαθμό, έχουν εξαντληθεί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας, Κώστα Ανθόπουλο, και τον πρόεδρο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελο Τσιαρτσιαφλή, δεν πρόκειται να υπάρξει επάρκεια κρέατος στην ελληνική αγορά, η οποία θα καλυφθεί διαφορετικά, ενώ οι τιμές φαίνεται πως θα αυξηθούν με βάση την έλλειψη και το αγοραστικό ενδιαφέρον που παρατηρείται. «Αυτή την ώρα, οι τιμές που ακούγονται, για τα υπάρχοντα ζώα, είναι 6,50 ευρώ τα αρνιά και 7 ευρώ τα κατσίκια και 3,50 ευρώ το ζωντανοζύγι (σ.σ. ζων βάρος)», λέει ο κ. Ανθόπουλος.

Στο πλαίσιο της ζήτησης από εμπόρους, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δράμας ανακοίνωσε ότι ψάχνει για αμνοερίφια. «Κάναμε καταγραφή και εξυπηρετήσαμε αρκετούς κτηνοτρόφους από την περιοχή της Ξάνθης και της Κομοτηνής και τους φέραμε σε επαφή με εμπόρους», εξηγεί ο πρόεδρος, Γιάννης Κιτσουκάκης.

Οι τιμές διαμορφώνονται για το αρνί στα 6,50 ευρώ/κιλό για κρέας και στα 3,80-4 ευρώ για ζων βάρος, ενώ το κρέας αναμένεται να φτάσει τα 7 ευρώ. Παρόμοιες τιμές έχει το κατσίκι με ελάχιστη απόκλιση προς τα κάτω. Έναν χρόνο πριν, η τιμή διαμορφωνόταν στα 4,50-4,80 ευρώ το κιλό για κρέας και στα 2,70- 2,80 ευρώ το κιλό για ζων βάρος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνο, «ενώ πριν από καιρό πουλούσαμε με 4,5 ευρώ/κιλό, εκτιμώ ότι αυτές τις ημέρες θα πουλήσουμε στα 7 ευρώ (50 λεπτά πάνω η τιμή στο κατσίκι). Σε καμία περίπτωση, όμως, ο καταναλωτής δεν πρέπει να αγοράσει το αρνί πάνω από 10 ευρώ/κιλό».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021