Μειωμένες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κρεμμυδιού στη Θήβα

Μειωμένες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κρεμμυδιού στη Θήβα

Με αρνητικό ποσοστό έκλεισε ο κύκλος της σποράς των κρεµµυδιών µικρού βιολογικού κύκλου στη Θήβα. Οι τιµές του προϊόντος κυµάνθηκαν σε εξαιρετικά χαµηλά επίπεδα και οι παραγωγοί αποφάσισαν έτσι να µειώσουν τις καλλιεργούµενες εκτάσεις. Η µείωση αυτή εκτιµάται ότι θα αγγίξει ένα ποσοστό γύρω στο 15%. Η κατάσταση αυτή, όπως υποστηρίζουν αρκετοί γνώστες της αγοράς, είναι αποτέλεσµα των αθρόων εισαγωγών από την Αυστρία και την Πολωνία, καθώς και της µειωµένης ζήτησης των καταναλωτών. 

Από την παραγωγή του Αυγούστου, ένα µεγάλο ποσοστό παραµένει στις αποθήκες και η υπόλοιπη ποσότητα βρίσκεται στα ψυγεία. Αρκετοί, µικροί κυρίως παραγωγοί, επιλέγουν τη λύση του ψυγείου, ώστε να κερδίσουν χρόνο και να διαθέσουν την παραγωγή τους σε χρονικό διάστηµα που µπορεί να υπάρχει έλλειψη στην αγορά. Είναι σαφές, όµως, ότι µια τέτοια εµπορική πρακτική δεν έχει µέλλον και, αργά ή γρήγορα, οι περισσότεροι την εγκαταλείπουν. Οι καλύτερα οργανωµένοι αγρότες, έχοντας υπογράψει συµβάσεις µε επιχειρήσεις και µεγάλα σούπερ µάρκετ, δεν αντιµετωπίζουν προβλήµατα στη διάθεση της παραγωγής τους. 

Σύµφωνα µε τον Θανάση Μπουνάνο, γεωπόνο από τη Θήβα, οι προοπτικές της καλλιέργειας είναι αρκετά δυσοίωνες: «Η πτώση των τιµών κατά την πρόσφατη καλλιεργητική περίοδο είχε ως αποτέλεσµα τη µείωση των καλλιεργουµένων εκτάσεων, ξεπερνώντας το 15% της προηγούµενης χρονιάς. Μια τέτοια εξέλιξη στον κάµπο της Βοιωτίας σηµατοδοτεί µια αρνητική κατάσταση για το µέλλον της παραγωγής του κρεµµυδιού στην περιοχή µας. Όπως είναι γνωστό, ο κάµπος της Θήβας αποτελεί µία από τις βασικότερες περιοχές κρεµµυδιού στη χώρα µας. Οι εισαγωγές από άλλες χώρες επηρεάζουν τη δική µας παραγωγή, µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί µας πολλές φορές να πουλάνε και κάτω του κόστους. Μια τέτοια κατάσταση δεν µπορεί να έχει θετικά αποτελέσµατα στο µέλλον».

Τη δική του άποψη καταθέτει και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Θήβας, Ηλίας Χατζηδούρος: «Για ακόµη µία φορά, οι τιµές των προϊόντων που παράγουµε επηρέασαν και τις καλλιεργούµενες εκτάσεις µας. Από τη µία το κόστος παραγωγής και από την άλλη οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, όπως το κρεµµύδι, µας βγάζουν εκτός προγραµµατισµού και µας στρέφουν στη λογική του τζόγου. Ο αγροτικός τοµέας, όµως, δεν είναι ρουλέτα και απαιτεί από όλους µια διαφορετική προσέγγιση και αλλαγή των κακώς κειµένων. Η τιµή του κρεµµυδιού που συλλέξαµε το καλοκαίρι είχε φτάσει στα αζήτητα και µια ποσότητα έµεινε στο χωράφι. Σήµερα, πουλάµε περίπου στα 15 λεπτά το κιλό».

Όπως είχε αναφέρει και παλαιότερα η «ΥΧ», στον τοµέα παραγωγής των κρεµµυδιών, καθώς και άλλων αγροτικών προϊόντων στην περιοχή της Θήβας, οι οργανώσεις των αγροτών είναι αδύναµες και οι δυνατότητές τους περιορισµένες. Παλαιότερες προτάσεις για τη δηµιουργία δηµοπρατηρίων παρέµεναν στα χαρτιά, µε αποτέλεσµα οι αγρότες να είναι ανίσχυροι στους κλυδωνισµούς της αγοράς.