Μειωμένη η ελαιοπαραγωγή στο Κάστρο Κυλλήνης

Ακόμα και το 80% αναμένεται να φτάσει η ακαρπία στα ελαιόδεντρα στην περιοχή του Κάστρου Κυλλήνης, εξαιτίας, κυρίως, των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον περασμένο Μάιο.

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κάστρου Κυλλήνης, αντιλαμβανόμενος τη δυσχερή θέση των ελαιοπαραγωγών, ζητά με επιστολή του προς το αρμόδιο υπουργείο τη στήριξή τους, δεδομένης της αισθητά μειωμένης παραγωγής σε σχέση με πέρυσι.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν από ελαιοπαραγωγούς, η απόδοση σε έλαιο θα είναι μειωμένη έως και 80%, πράγμα που σημαίνει την πλήρη απώλεια του μοναδικού ίσως εισοδήματος των ανθρώπων αυτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους και τις υποχρεώσεις τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Μάλιστα, όπως τονίζεται, το εν λόγω συμβάν έχει τα χαρακτηριστικά της θεομηνίας, η οποία δεν μπορεί να προληφθεί και θα προκαλέσει ανήκεστο βλάβη και στο υπόλοιπο φυτικό κεφάλαιο (ελαιόδεντρα), διότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα εργασιών που θα βοηθήσουν την καρποφορία τους την επόμενη χρονιά (κλαδέματα, λιπάνσεις κ.λπ.).

Στην επιστολή σημειώνεται ακόμη πως, «γνωρίζοντας ότι για τις θεομηνίες υπάρχει μηχανισμός εν μέρει θεραπείας (αποζημιώσεις κ.λπ.), σας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να θεραπευτούν εν μέρει οι συνέπειες της θεομηνίας αυτής, προσφεύγοντας, αν χρειαστεί, και στα αρμόδια κοινοτικά όργανα».