Μειωμένη έως και 80% η ελαιοπαραγωγή στον Δήμο Τεμπών

«Σκούπισαν» την αγορά ελαιολάδου της Μαγνησίας με 8 ευρώ/κιλό δύο ιδιώτες

Με βαριά καρδιά ξεκινούν από βδομάδα τη συλλογή της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς οι ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών, καθώς αναμένουν σημαντική μείωση της παραγωγής, λόγω της κλιματικής κρίσης.

Σε μία περιοχή, η οποία φημίζεται για την ποιοτική ελιά (λόγω των ασβεστολιθικών πετρωμάτων αυτή είναι πιο σκληρή σε σχέση με παραθαλάσσιες άλλες περιοχές) και σε μία πρώιμη σεζόν, οι παραγωγοί θα έχουν ολοκληρώσει τη συγκομιδή μέχρι 20 Οκτωβρίου, για να μη μαλακώσει ο καρπός. Στόχος εφικτός, καθώς φέτος η ακαρπία πλήττει τα ελαιόδεντρα σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Πουρναρίου Δήμου Τεμπών, Γιώργο Πολύμερο, «φέτος η ακαρπία είναι έντονη και η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται στο 80%. Η ακαρπία δεν οφείλεται στην περσινή πολύ καλή παραγωγή που απέδωσαν τα δέντρα, αλλά στην έλλειψη βαρύ χειμώνα, που είχε ως αποτέλεσμα το δέντρο να μην κοιμηθεί, ενώ η προβλάστηση συνεχιζόταν για καιρό. Από 28 Μαρτίου έως 10 Απριλίου, ο υδράργυρος κυμαινόταν από μείον 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα τα βλαστάρια να σοκαριστούν.

Έτσι, από τους περσινούς 450 τόνους επιτραπέζιας ελιάς που είχε η Ομάδα, φέτος ελπίζουμε να συγκομίσουμε περί τους 80 τόνους. Όπως ενημερώνομαι, ανάλογη αναμένεται η μείωση σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών. Με λίγα λόγια, φέτος δεν θα υπάρχει ελιά, ούτε λάδι». Ο κ. Πολύμερος δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «η Πολιτεία θα πρέπει να βρει τρόπο αποζημίωσης των παραγωγών, εάν θέλει να υπάρχουν ελαιόδεντρα στην ελληνική περιφέρεια. Σε μία ανάλογη κατάσταση το 2021, συνάδελφοι αμυγδαλοπαραγωγοί είχαν αποζημιωθεί με 700 ευρώ το στρέμμα, ενώ για την αντίστοιχη ζημιά, εμείς με 40 ευρώ το στρέμμα (!), ποσό που δεν έφτανε ούτε για τις βενζίνες της συλλογής .Αναρωτιέμαι φέτος η νοικοκυρά τι θα βάλει στην κατσαρόλα, λάδι ή αμύγδαλα…», αναφέρει.

Ο ελαιοπαραγωγός μάς προετοιμάζει για μεγάλη έλλειψη λαδιού τη φετινή χρονιά και αναφέρει ότι «δύο ιδιώτες από την περιοχή της Μαγνησίας, προ ημερών πήγαν και “σήκωσαν” ό,τι διαθέσιμο λάδι υπήρχε από την περσινή σεζόν με 8 ευρώ το κιλό. Δεν ξέρω πόσα νοικοκυριά θα μπορέσουν να αγοράσουν λάδι με 10 και πλέον ευρώ το κιλό φέτος», σημειώνει ανήσυχος.

Ως προς τις καλλιεργητικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν οι παραγωγοί στο Πουρνάρι του Δήμου Τεμπών (της μοναδικής αναγνωρισμένης Ομάδας στον Νομό Λάρισας), «οι βροχές που έπεσαν αυτή την εβδομάδα χαρακτηρίστηκαν ευεργετικές, καθώς η ελιά θα πάρει περισσότερα ζάχαρα και ειδικό βάρος.

Στη συνέχεια, η ελιά θα μπει σε διαδικασία έκπλυσης (ξεπρίξισμα), θα αραιωθεί με σόδα και θα ελεγχθεί η αλατότητα και μετά από 40 μέρες αποθήκευσης σε υπόγειες δεξαμενές, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση του πράσινου χρώματος και στην απόκτηση περισσότερης ανθεκτικότητας, το προϊόν θα διατεθεί στην αγορά».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023