Μειωμένο το ενδιαφέρον για την πατάτα Άνω Βροντούς

Κινδυνεύει να σαπίσει στις αποθήκες

Στις αποθήκες και έτοιμοι να σαπίσουν παραμένουν χιλιάδες τόνοι πατάτας από την περιοχή της Άνω Βροντούς Σερρών. Οι πατατοπαραγωγοί βρίσκονται στα πρόθυρα κρίσης, αφού βλέπουν το προϊόν τους, για ακόμη μία χρονιά, να παραμένει στα αζήτητα και να μην πωλείται εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών πατάτας από άλλες χώρες.

Το όλο πρόβλημα προκάλεσε την παρέμβαση του Επιμελητηρίου Σερρών, το οποίο με επιστολή του, τόσο προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και προς άλλους θεσμικούς και μη φορείς, ζητά να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Αθανάσιο Μαλλιαρά, μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των πατατοπαραγωγών, επισημάνθηκε ότι, εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση, τότε οι πατάτες που βρίσκονται στις αποθήκες θα σαπίσουν.

Έως και 80% χαμηλότερη η ζήτηση

«Στην επιστολή που στείλαμε στο υπουργείο τονίσαμε ότι το προϊόν είναι άριστης ποιότητας και, παρά το γεγονός αυτό, η πτώση της ζήτησής του φτάνει στο 80% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Μαλλιαράς και συμπλήρωσε: «Ζητήσαμε να υπάρξει παρέμβαση, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας θα σημάνει και το οριστικό τέλος της παραγωγής, ενώ ζητήσαμε, επιπλέον, τη συστηματική διαφήμιση της ποιοτικής ελληνικής πατάτας από τους κρατικούς φορείς».

Πάντως, φως στο τούνελ του προβλήματος διαφάνηκε από επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και διαθέτει αλυσίδα σούπερ μάρκετ και ο οποίος, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο κ. Μαλλιαράς, υποσχέθηκε να βάλει μια μεγάλη ποσότητα πατάτας Άνω Βροντούς στα καταστήματά του. «Είμαστε σε αναμονή και οι ενέργειες δεν θα σταματήσουν εδώ. Θα δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για αυτό το άριστης ποιότητας προϊόν, που δεν πρέπει να λείπει από την ελληνική αγορά», κατέληξε ο ίδιος.