Μείωσε κατά πέντε ημέρες τους χρόνους εξόφλησης η Μασούτης το 2019

Ενίσχυση οικονομικών μεγεθών, αλλά και μεριδίου αγοράς κατέγραψε το 2019 η Μασούτης, ενώ παράλληλα μείωσε κατά πέντε ημέρες τον μέσο χρόνο εξόφλησης των προμηθευτών της που επέστρεψε πολύ κοντά στα επίπεδα του 2017.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της βορειελλαδίτικης αλυσίδας, η οποία από το 2018 (μετά την εξαγορά της Προμηθευτικής) έχει αποκτήσει παρουσία και στην Αττική, οι πωλήσεις την προηγούμενη χρονιά διαμορφώθηκαν σε 829,817 εκατ. ευρώ από 770,349 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, σημειώνοντας αύξηση 7,7%.

Πρόκειται για ρυθμό υπερτριπλάσιο του 2,4% με τον οποίο, σύμφωνα με στοιχεία της IRI Hellas, «έτρεξε» το σύνολο του κλάδου των σούπερ μάρκετ την ίδια χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς της.

Ο αστερίσκος της κατανάλωσης

Για το 2020, μάλιστα, η Μασούτης αναμένει περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών, κυρίως λόγω της εκτόξευσης του τζίρου στο διάστημα που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι η εκρηκτική αυτή τάση έκτοτε έχει δείξει τάσεις αποκλιμάκωσης.

Ωστόσο, η διοίκηση σημειώνει ως αστερίσκο την επίπτωση που μπορούν να έχουν στους τζίρους η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η μείωση των τουριστικών ροών. «Ο μοναδικός συντελεστής, που θα μπορούσε ν’ αλλάξει τα πράγματα σε πτωτική κατεύθυνση, είναι, βέβαια, η μείωση του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος είτε λόγω αύξησης της ανεργίας είτε λόγω της μείωσης των τουριστών λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η αλυσίδα σκοπεύει να δώσει, όπως τονίζεται στην έκθεση, προτεραιότητα «στην πολιτική τιμών, με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας». Πέραν αυτού, το πλάνο προβλέπει, επίσης, την επέκταση του δικτύου μέσω της προσθήκης νέων καταστημάτων σε περιοχές που η Μασούτης δεν έχει μέχρι στιγμής παρουσία, καθώς και την ενδυνάμωση μέσω ανακαινίσεων των υφιστάμενων σημείων πώλησης.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι στο τέλος του 2019 ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας υποχρεώσεων, ο οποίος αποτυπώνει τον χρόνο εντός του οποίου η εταιρεία εξοφλεί τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές διαμορφώθηκε σε 130 μέρες από 135 μέρες που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και 129 μέρες στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας των απαιτήσεων (δείχνει σε πόσες ημέρες η εταιρεία περιμένει να εισπράξει τις απαιτήσεις της μειώθηκε ελαφρώς στις επτά ημέρες από 7,8 μέρες στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες οικονομικές επιδόσεις της Μασούτης, τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν το 2019 κατά 10,4% στα 198,134 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη κατά 10% στα 20,958 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκαν σε 57,450 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 44,7%.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020