Μειώθηκαν τα στρέμματα βαμβακιού στη Θράκη

Ευνοϊκό καιρό περιμένουν οι Θρακιώτες βαμβακοπαραγωγοί, που αισιοδοξούν να επωφεληθούν από τη ζέστη και να ξεκινήσουν σύντομα συγκομιδή στα ξηρικά. Ζεστές νιώθουν και τις τσέπες τους από την τιμή του «λευκού χρυσού», παρά την αύξηση στα καλλιεργητικά έξοδα.

Σημαντική είναι η μείωση των στρεμμάτων στην περιοχή της Ορεστιάδας, καθώς οι παραγωγοί επέλεξαν τον ηλίανθο και τα σιτηρά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣ, Δημήτρη Σταματίου. Τα ξηρικά βαμβάκια άρχισαν να ανοίγουν και σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή, αν έχει ζέστη. «Τα ποτιστικά βαμβάκια είναι παραγωγικά και η συγκομιδή θα αρχίσει το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Στα ξηρικά, λόγω της ξηρασίας που επικράτησε το καλοκαίρι, δεν ισχύει το ίδιο. Το θετικό είναι ότι δεν είχαμε σκουλήκια ή άλλα έντομα, επομένως δεν είχαμε δαπάνη για την καταπολέμησή τους, που ανέρχεται στα 7-9 ευρώ/στρέμμα». Αξιολογεί ως πάρα πολύ καλές τις τιμές, που κινούνται στα 92 με 98 σεντς/λίμπρα και θα ευνοήσουν όσους έμειναν πιστοί στο βαμβάκι.

Σχετική μείωση παρατηρείται και στη Ροδόπη, όπου το 2020 καλλιεργήθηκαν 331.700 στρέμματα, το 2021 κατέβηκαν στα 307.000 και φέτος είναι περίπου 290.000. Χωρίς ζημιές από καιρικές συνθήκες ή εντομολογικές προσβολές εξελίχθηκε η καλλιέργεια, σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Νίκος Κουρκούτας. «Θα έχουμε καλή παραγωγή, αν όλα εξελιχθούν ομαλά. Πανελλαδικά, τα στρέμματα βαμβακιού θα είναι λιγότερα από πέρυσι, περίπου 2.500.000, επομένως οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν το maximum της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος», μεταφέρει ικανοποιημένος, όπως και από τις τιμές.

«Οι τιμές παλεύουν ανάμεσα στη μειωμένη παγκόσμια ζήτηση και τις μειωμένες αποδόσεις εξαιτίας των φυσικών καταστροφών σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Κρατιούνται ψηλά και οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν χρήση του εργαλείου των προπωλήσεων, κλείνοντας ορισμένες ποσότητες για να πετύχουν έναν καλό μέσο όρο, προϋπολογίζοντας και το κόστος παραγωγής».

Σημαντική η αποφύλλωση

Οι καλλιεργητικές φροντίδες ολοκληρώνονται και οι παραγωγοί κάνουν αποφύλλωση, που είναι η τελευταία και πολύ σημαντική φροντίδα. Αρκετοί την άφησαν για να μειώσουν τα αυξημένα, λόγω ενεργειακού κόστους, καλλιεργητικά έξοδα. «Δεν θα πρέπει να ξεχνούν την αποφύλλωση, γιατί όταν συγκομίζουν το βαμβάκι μαζί με το φύλλο μειώνεται σημαντικά η ποιότητα κι αυτό έχει αντίκρισμα στην τιμή παραγωγού», εξηγεί ο Ροδοπίτης γεωπόνος Σάββας Δρίνης, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό το βαμβάκι να είναι λευκό και να μην έχει αποχρωματισμούς από το πράσινο των φύλλων.

Μάλιστα, διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι παραγωγοί λόγω των καλών τιμών προχώρησαν σε καλλιεργητικές φροντίδες, αλλά όχι στον μέγιστο βαθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία βροχών επιβάρυνε σημαντικά τα ξηρικά χωράφια, που αντιπροσωπεύουν το 60%-70% των αγροτεμαχίων στη Ροδόπη, προκαλώντας πρωιμότητα, καθώς επίσης και σε αρδευόμενα.

Όπως τονίζει, χρειάζονται ήπιοι άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες, γιατί σε περίπτωση βροχοπτώσεων οι παραγωγοί θα δυσκολευτούν να συγκομίσουν τα πρώιμα και θα χάσουν κιλά.

Επιπλέον εκπρόσωπος

Ο κ. Κουρκούτας καταθέτει μια σημαντική αλλαγή στο καταστατικό της ΔΟΒ, σύμφωνα με την οποία θα εκλέγεται ένας δεύτερος εκπρόσωπος από τη Θράκη και συγκεκριμένα από την περιοχή του Έβρου. «Σύντομα, θα ανακοινωθούν εκλογές για την ανάδειξή του στη Διεπαγγελματική».

Σημειώνει ακόμη μία θετική είδηση, τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απαλλαγής κατά ποσοστό 50% επί του φόρου εισοδήματος και των αγροτών που πωλούν στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας.