Μέλι λεβάντας από βιολογικό αγρόκτημα

Τα 12stremmata κατακτούν καταναλωτές και τόπους

Την ενέργεια του μελιού και τις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών αξιοποίησαν ο Βασίλης Ζαβούνης και η Κατερίνα Γεωργιάδου. Πάντρεψαν το χωράφι της Κατερίνας με τα μελίσσια του Βασίλη και δημιούργησαν το βιολογικό αγρόκτημα 12stremmata.

Το 2014 φύτεψαν λεβάντα, στη συνέχεια τοποθέτησαν μελισσοσμήνος και στον τρύγο ανακάλυψαν το μέλι λεβάντας. Παράλληλα, φύτεψαν ρίγανη, θυμάρι, σιδερίτη, φασκόμηλο, εχινάκεια, αλλά τελικά κυριάρχησε η λεβάντα.

«Η μελισσοκομία είναι μια νομαδική διαδικασία. Εμείς κάνουμε έλεγχο της ανθοφορίας, οπότε για μία μεγάλη περίοδο τα μελίσσια μένουν στο χωράφι, όπου παίρνουμε το μέλι της λεβάντας. Μετά, έχουμε τις άλλες ανθοφορίες, το βαμβάκι και τον ηλιόσπορο. Έχουμε ένα κοπάδι όλο το καλοκαίρι στο βουνό, που δίνει το δασόμελο και αυτά τα κοπάδια τα μετακινούμε στη Θάσο, όταν ανοίγει το πεύκο», περιγράφει ο Βασίλης.

Τα 12stremmata επένδυσαν στην εξωστρέφεια και συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μεταξύ άλλων, το μέλι δάσους κατέκτησε 3 αστέρια στο grate taste του Λονδίνου και το μέλι λεβάντας 1 αστέρι και ασημένιο στο London honey. «Τα τρία αστέρια δίνονται στο 1% των προϊόντων που συμμετέχουν, που είναι περίπου 14.000», εξηγεί ο ίδιος.

Ο προσανατολισμός τους είναι κυρίως εξαγωγικός, με σημεία πώλησης σε πολλές χώρες στην Ευρώπη. Επίσης, πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία, που θέτει αυστηρούς κανόνες. Ο Βασίλης αναφέρει ότι έχουν πολλούς συνεργάτες σε τουριστικά σημεία στην Ελλάδα και στα προϊόντα τους συγκαταλέγονται παράγωγα της λεβάντας, στα οποία κυριαρχεί το ματσάκι που χρησιμοποιείται σε γάμους και βαφτίσεις.

Η επιλογή του ζευγαριού να μείνουν στον τόπο τους και να αξιοποιήσουν το χωράφι και την τεχνογνωσία δύο οικογενειών σε περίοδο οικονομικής κρίσης αποδείχθηκε αποτελεσματική. «Οι επιλογές στην Ελλάδα είναι περιορισμένες, για αυτό παλεύουμε για κάτι δικό μας, δίνοντας τον εαυτό μας».

Προσθέτει ότι εξαρχής επένδυσαν στον εξαγωγικό χαρακτήρα και όχι στις μικρές αγορές, καθώς και στη διαφορετικότητα του προϊόντος, γιατί δημιούργησαν το πρώτο μέλι λεβάντας. «Στις εκθέσεις που το παρουσιάζαμε αρχικά, καθώς αναφερόμασταν στη μορφή του, που είναι η κρεμώδης υφή, νόμιζαν ότι πρόκειται για καλλυντικό. Ήταν κάτι καινοτόμο. Στην Ελλάδα, όλοι οι μελισσοκόμοι ακόμη παλεύουμε να εξηγήσουμε ότι το μέλι που κρυσταλλώνει είναι αγνό και ανόθευτο», καταλήγει.