Μελισσοκομία: Ο αριθμός των κυψελών στην ΕΕ και η συμβολή τους στην επισιτιστική ασφάλεια

Στις 5 Απριλίου 2023, η Κομισιόν απάντησε στην Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες!», τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι να διασφαλιστούν οι προτάσεις που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση και αφορούν στην αειφόρο χρήση φυτοφαρμάκων, καθώς και στην αποκατάσταση της φύσης.

H Επιτροπή αναγνώρισε τη σημασία των επικονιαστών στη γεωργία ως κρίσιμο μέσο για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και την καταπολέμηση των απωλειών της βιοποικιλότητας.

Το 2020, υπήρχαν 8,1 εκατομμύρια κυψέλες σε εκμεταλλεύσεις της ΕΕ. Αυτή δεν είναι παρά η μερική εικόνα για τον αριθμό όλων των κυψελών στην ΕΕ, επειδή η Αγροτική Απογραφή καταγράφει μόνο τα μελίσσια σε αγροκτήματα (σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, τα μελίσσια δεν θεωρούνται μέρος των εκμεταλλεύσεων).

Σε εθνικό επίπεδο, η Ρουμανία είχε 1,5 εκατομμύριο μελίσσια σε φάρμες, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Ιταλία και η Ελλάδα αντιπροσώπευαν επιπλέον 1 εκατομμύριο μελίσσια σε αγροκτήματα, με την Ισπανία (0,9 εκατομμύρια μελίσσια), τη Βουλγαρία (0,9 εκατομμύρια) και την Πορτογαλία (0,7 εκατομμύρια) να έχουν την επόμενη υψηλότερη.

Οι μέλισσες που διατηρούνται σε όλη την ΕΕ επικονιάζουν ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών που καλλιεργούνται σε θερμότερα και ψυχρότερα κλίματα. Είναι σε θέση να επιβιώσουν σε ψυχρότερα κλίματα ξεχειμωνιάζοντας στις κυψέλες τους, εξαντλώντας τα αποθέματα μελιού.

Ο υψηλότερος αριθμός κυψελών σε αγρόκτηα σε οποιαδήποτε περιοχή της ΕΕ βρέθηκε στην ισπανική περιοχή της Εξτρεμαδούρα (300.220), ακολουθούμενη από την πορτογαλική περιφέρεια Norte (257.040). Η ρουμανική περιφέρεια Nord-Vest (250 510) κατέγραψε τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό.