Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει για τους μελισσοκόμους της Λαμίας

Το μεράκι και η αγάπη τους για τη μέλισσα, σε συνδυασμό με την μακροχρόνια εμπειρία, τούς δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τα μελισσοσμήνη σεβόμενοι ταυτόχρονα το περιβάλλον, με σκοπό να προσφέρουν στον καταναλωτή ανεπεξέργαστα μελισσοκομικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

Πιστεύοντας στη δυναμική των συλλογικοτήτων, πριν από δύο χρόνια, μία νέα ομάδα μελισσοκόμων της Φθιώτιδας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να «πετάξουν» μακριά. Στην αρχή ξεκίνησαν 12 μέλη και στη συνέχεια έγιναν είκοσι. Με πολλές αδυναμίες και δυσκολίες, όπως αυτές χαρακτηρίζονται σε όλες τις συλλογικές δράσεις, η ομάδα κατάφερε και σε μικρό χρονικό διάστημα να ξεπεράσει τα αρνητικά σύνδρομα και να ιδρύσει τον συνεταιρισμό μελισσοκόμων Λαμίας.

Με εύστοχες παρεμβάσεις και πρακτικές, τα προϊόντα του συνεταιρισμού βρίσκονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Όπως δηλώνει στην «Ύπαιθρο Χώρα» η Θεοδώρα Λάππα, αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού «Μελιττέας», «ο προσανατολισμός και ο στόχος μας είναι η αγορές του εξωτερικού, αυτό για να επιτευχθεί απαιτούνε συνέργειες. Μόνος του ο καθένας μας δεν έχει αυτές της δυνατότητες και θα πρέπει από κοινού μέσα από τη συνεργασία μας να αναδείξουμε και παράλληλα να προωθήσουμε τα προϊόντα μας στις αγορές. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από όλους μας. Είναι μία δύσκολη πορεία, προς άγνωστες κυρίως κατευθύνσεις και πρακτικές. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι το εργαστήριο μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων. Με την άρτια συνεργασία μαζί τους, καταφέραμε να έχουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Η αναγνώριση της ταυτότητάς μας από τους ανθρώπους των ποιοτικών τροφίμων δεν άργησε να έρθει. Τον προηγούμενο χρόνο, βραβευτήκαμε από τη διάσημη λέσχη «Guild of Fine Food» στη Μεγάλη Βρετανία. Η βράβευση αυτή αποτέλεσε για εμάς το επιστέγασμα της προσπάθειάς μας και παράλληλα την αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα».

Αναφερόμενη στα προϊόντα του συνεταιρισμού, τα οποία διακινούνται σε υψηλής αισθητικής συσκευασίες, η κα Λάππα ανέφερε: «Δημιουργήσαμε μια σειρά προϊόντων μελιού, όπως το θυμαρίσιο, της λυγαριάς, της άγριοβελανιδιάς, της πεύκης, του ρείκιου κ.ά. Από τη σειρά των βιολογικών, παράγουμε μέλι από καστανιές και από παράγωγα μελισσοκομίας το εκχύλισμα πρόπολης, βασιλικό πολτό, όπως και το παστέλι».

Εστιάζοντας στο θέμα της παραγωγής και τις δυνατότητες του συνεταιρισμού για την προώθηση των προϊόντων, η κα Λάππα δήλωσε: «Ξεκινήσαμε αυτή μας την προσπάθεια χωρίς να έχουμε τη δική μας μονάδα τυποποίησης και συσκευασίας που να πληρεί τους κανόνες και τις προδιαγραφές διασφάλισης ποιότητας των προϊόντων μας. Επειδή δεν είχαμε δικά μας κεφάλαια, συνεργαστήκαμε με εταιρείες του χώρου και καταφέραμε να έχουμε το δικό μας προϊόν με την ταυτότητά μας. Μέσα από τον συνεταιρισμό μας διακινούμε 50 τόνους μέλι συσκευασμένο, υπάρχει όμως η δυνατότητα εμπορίας μεγαλύτερων ποσοτήτων.

Κλείνοντας, η κα Λάππα αναφέρθηκε στις δυνατότητες του συνεργατισμού. «Ο συνεταιρισμός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των παραγωγών. Από αυτούς εξαρτάται η ομαλή του λειτουργία αλλά και η αποτελεσματικότητά του. Η συνεχής εκπαίδευση των μελών ανεβάζει το επίπεδο τόσο για τον κάθε μελισσοκόμο ατομικά, όσο και για τον συνεταιρισμό, συλλογικά. Αυτό, όμως, απαιτεί μια συνεχή συμμετοχή».

Μεταφέροντας μια εικόνα στην «ΥΧ», τα μέλη του συνεταιρισμού, μεταξύ 10 και 25 Μαΐου, διακινούν κοντά στα 1.500 μελισσοσμήνη στα Έλατα. Επιλεγμένος πρώτος προορισμός στο ταξίδι του μελιού, ο Εθνικός Δρυμός Οίτης, στα 1.500 μέτρα υψόμετρο, που έχει χαρακτηριστεί περιοχή Natura.

Στα όρια του Δρυμού, μέσα σε ένα μοναδικής ομορφιάς και ποικιλίας ανθικό χλοοτάπητα, τοποθετούν τα μελισσοσμήνη και αρχίζει ο αγώνας προσμονής και ελπίδας, με στόχο τη συλλογή του περιζήτητου μελιού ελάτης. Αν τα πράγματα πάνε καλά και η έκβαση της αναμονής τελεσφορήσει, στα τέλη του Ιούνη γίνεται ο πρώτος τρυγητός και η συλλογή του μελιού.