Το μέλλον της αγοράς σιτηρών μετά το ναυάγιο των εξαγωγικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Τουρκίας

Πώς σχολιάζει ο διεθνής Τύπος την απόσυρση των Ρώσων από τη συζήτηση

Μετά το αδιέξοδο όσον αφορά τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στη συνάντηση του πρόεδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα, ο διεθνής Τύπος σχολιάζει το «μέλλον» της αγοράς σιτηρών.

Οι ρεπόρτερ των Financial Times, John Paul Rathbone και Roman Olearchyk, ανέφεραν την Κυριακή ότι «οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζική επίθεση με drone στην περιοχή του λιμανιού της νότιας Οδησσού της Ουκρανίας τα ξημερώματα της Κυριακής, μια μέρα πριν ο Τούρκος και ο Ρώσος πρόεδρος συζητήσουν για επανέναρξη της εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας». Σημείωσαν, ωστόσο, ότι «αφού η Ρωσία αρνήθηκε να ανανεώσει τη συμφωνία, η Ουκρανία αύξησε σταθερά την ποσότητα σιτηρών που εξάγει μέσω των λιμανιών του Δούναβη ή χερσαία, μέσω σιδηροδρόμου και με φορτηγά, σε περίπου 36 εκατομμύρια τόνους».

Τη Δευτέρα, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Γκεόργκι Κάντσεφ, τόνισε ότι «ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν θα επανενταχθεί σε μια συμφωνία που επιτρέπει την αποστολή ουκρανικών σιτηρών παγκοσμίως, έως ότου η Δύση ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της για τη διευκόλυνση των ρωσικών αγροτικών εξαγωγών».

«Παράπλευρες απώλειες» στις εξαγωγές της βλέπει η Μόσχα

Όπως ανέφερε το άρθρο, η Μόσχα σημείωσε ότι ένας βασικός λόγος για την απόσυρσή της από τη συμφωνία για τα σιτηρά ήταν ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων παρεμποδίστηκαν από τις διεθνείς κυρώσεις. «Οι δυτικές χώρες δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αυτές τις εξαγωγές, αλλά οι υφιστάμενες κυρώσεις ενδέχεται να έχουν δημιουργήσει εμπόδια στη χρηματοδότηση και τη μεταφορά ρωσικών αγροτικών προϊόντων», δήλωσαν σχετικά αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Και οι δημοσιογράφοι των New York Times, Paul Sonne, Gaya Gupta και Safak Timur, ανέφεραν ότι «εν μέσω μιας διεθνούς ώθησης για αναβίωση της συμφωνίας, την οποία υποστήριξε η Τουρκία και η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ο κ. Πούτιν επανέλαβε μια σειρά από παράπονα για τη συμφωνία και είπε ότι η Ρωσία θα προσχωρήσει ξανά στη συμφωνία μόνο αφού η Δύση ανταποκριθεί στις προσδοκίες του».

Η ανταποκρίτρια του Bloomberg, Kateryna Choursina, ανέφερε ότι «η ουκρανική βιομηχανία σιτηρών πιέζει τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Ρουμανίας να δημιουργήσουν περιοχές ασφαλούς αγκυροβόλησης στα ύδατα και των δύο χωρών προκειμένου να βοηθήσουν στην αύξηση των αποστολών σιτηρών μέσω του ποταμού Δούναβη. Ο Δούναβης έχει γίνει η κύρια οδός εξαγωγής προϊόντων της Ουκρανίας αφού τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έκλεισαν στον απόηχο της κίνησης της Μόσχας τον Ιούλιο να αποχωρήσει από ένα σύμφωνο που παρείχε έναν ασφαλή διάδρομο για τις αποστολές», τόνισε.

Στο άρθρο της, προσθέτει ότι «η Ουκρανία χρειάζεται να αποστέλλει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων τον μήνα, λόγω μιας καλύτερης από την αναμενόμενη συγκομιδή», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Mykola Gorbachov, πρόεδρος της Ουκρανικής Ένωσης Σιτηρών. Οι σταθμοί αγκυροβόλησης που επιτρέπουν τη φόρτωση πλοίων από φορτηγίδες απευθείας εν μέσω θαλάσσης μπορεί να προσθέσουν έως και 1 εκατομμύριο τόνους εξαγωγικής ικανότητας σιτηρών στα λιμάνια του Δούναβη, ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Και ο δημοσιογράφος του Reuters, Pavel Polityuk, ανέφερε ότι η πρόβλεψη για τις συνδυασμένες προοπτικές συγκομιδής σιτηρών και ελαιούχων σπόρων το 2023 για την Ουκρανία έχει αυξηθεί κατά 3,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φτάνοντας σε 80,5 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με δηλώσεις της Ένωσης Εμπόρων Σιτηρών UGA.