«Μενοίκιο»: Από την καρδάρα στο τυροκομείο του Συνεταιρισμού

menoikio-prosotsani-drama-zoa

Ο Αγροκτηνοτροφικός Βιομηχανικός Συνεταιρισμός «Μενοίκιο» στη Δράμα ξεκίνησε σαν ιδέα, το 2007, από ανθρώπους που έβλεπαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κάθε παραγωγός στη φυτική και ζωική παραγωγή. «Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βγάλουμε στο ράφι ένα τελικό προϊόν διαφορετικό από τα υπάρχοντα», περιγράφει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Βασίλης Μελενεκλής.

Η θέλησή τους ξεπέρασε τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση και παρασκεύασαν τα πρώτα γαλακτοκομικά προϊόντα το 2013, μετά από πολλές δοκιμές και πλεονέκτημα τις ιδιοπαραγόμενες πρώτες ύλες και ζωοτροφές. «Σε διάστημα δύο ετών, ο συνεταιρισμός κατέκτησε μια πολύ καλή θέση στην αγορά, καθώς το καταναλωτικό κοινό αγκάλιασε τα προϊόντα. Στην πορεία, διαπιστώσαμε ότι έπρεπε να ανοιχτούμε σε μεγαλύτερες ποσότητες, γιατί διαφορετικά δεν μπορούσαμε να είμαστε βιώσιμοι».

Προϊόντα

Τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα «Μενοίκιο» έφτασαν τους 20 κωδικούς. Ανάμεσά τους είναι γάλα, τυρί και γιαούρτι κατσικίσια, συμβατικά και βιολογικά, πρόβειο γιαούρτι, συμβατικό και βιολογικό, γάλα φρέσκο κατσικίσιο 6 ημερών, βιολογικό κατσικίσιο Κεφίρ. Επίσης, παράγουν λευκά τυριά (φέτα ΠΟΠ, κατσικίσιο τυρί παραδοσιακής συνταγής Μενοίκιο, μυζήθρα, ανθότυρο), ημίσκληρο τυρί σχάρας με δυόσμο, γραβιέρα, κεφαλοτύρι. Ο κ. Μελενεκλής σημειώνει ότι τα σοκολατούχα παιδιά του «Μενοικίου» δημιούργησαν ένα μοναδικό προϊόν, το φρέσκο κατσικίσιο γάλα 6 ημερών με κακάο. Έτσι, συνεχίζουν την ανιούσα πορεία στηριζόμενοι στην παράδοση, αλλά ταυτόχρονα αξιοποιούν τις νέες ιδέες και επενδύουν στην τεχνολογία και στη σύγχρονη παραγωγή.

Τα γαλακτομικά με brand name «Μενοίκιο» κατακτούν σταδιακά την ελληνική αγορά, κυρίως την βορειοελλαδίτικη. Ταυτόχρονα, ο συνεταιρισμός παραμένει προσανατολισμένος στη διεύρυνση των αγορών στο εξωτερικό, με αρχή τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αγγλία.

Ποιότητα

Ισχυρό διαβατήριο για τα ράφια αποτελεί η ποιότητα των προϊόντων «Μενοίκιο», που έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο όρος. «Καταφέραμε το Μενοίκιο να πλασαριστεί σε μεγάλα μάρκετ, θέτοντας ως προϋπόθεση το κάτι διαφορετικό. Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε κάποιους συναδέλφους στην τιμή κι εκείνοι δεν μας ανταγωνίζονται στην ποιότητα. Το πρωί αρμέγουμε, και σε δυο ώρες το γάλα γίνεται γιαούρτι».

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τον συνεταιρισμό, που σήμερα αριθμεί 18 μέλη, είναι ότι στηρίζεται στο δικό του ζωικό κεφάλαιο, διαθέτοντας ένα σύγχρονο ποιμνιοστάσιο. Παράλληλα, συνεργάζεται με 75 παραγωγούς, αναγνωρισμένους συνεργάτες, οι οποίοι ταΐζουν τα ζώα με σιτηρέσια του συνεταιρισμού, επιτυγχάνοντας μια ομοιογένεια στο προϊόν όλο τον χρόνο. «Τους προμηθεύουμε ό,τι έχει ανάγκη το κοπάδι, χωρίς καμία προκαταβολή από την πλευρά τους, και στη συνέχεια ξεκαθαρίζει ο λογαριασμός με το γάλα που παίρνουμε. Το ζωικό μας κεφάλαιο προμηθεύει γάλα τον συνεταιρισμό σε δύσκολες εποχές, όταν η πλειοψηφία σταματάει», επισημαίνει ο πρόεδρος.