Μέσα στο 2021 η Πλατφόρμα του FAO για την ψηφιακή γεωργία

Ένα παγκόσμιο φόρουμ, με στόχο τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της καινοτομίας και των ψηφιακών τεχνολογιών στην αγροδιατροφική αλυσίδα και την πρωτογενή παραγωγή, προετοιμάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην ηλεκτρονική ημερίδα του FAO, με τίτλο «Διάλογος για την ίδρυση της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Ψηφιακή Γεωργία», η πλατφόρμα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της μέσα στο 2021.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση από ένα πάνελ υψηλόβαθμων στελεχών. Η ιδέα της δημιουργίας της πλατφόρμας ξεκίνησε το 2019 στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία που είχε διεξαχθεί στο Βερολίνο με τη συμμετοχή 74 υπουργών Γεωργίας.

Mεταξύ των συμμετεχόντων της ηλεκτρονικής ημερίδας συγκαταλεγόταν ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εκσυγχρονισμού της Νορβηγίας, Nikolai, Astrup, η γενική γραμματέας του World Farmers Organization, Arianna Giuliodori, o διευθυντής Aγροδιατροφικής Βιομηχανίας και υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο για την ψηφιακή πλατφόρμα της Microsoft, Azure, Vineet Durani, o επικεφαλής επιστήμονας Γεωπληροφορικής της IBM, Hendrik F. Hamann, και η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψηφιακής Σύγκλισης του ερευνητικού ινστιτούτου INRAE, Veronique Bellon-Maurel.

Κοινός τόπος των ανωτέρω ήταν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες κατέχουν εξέχοντα ρόλο στον μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας, δεδομένων και των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ενόψει του 2030.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Maximo Torero, δήλωσε ότι: «Θέλουμε οι χώρες να κάνουν άλματα, να μάθουν από τα λάθη των άλλων. Οι ψηφιακές τεχνολογίες, αν διαχειρίζονται και χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να μας κάνουν ίσους και αυτό επιδιώκουμε με αυτή την πλατφόρμα».