«Μέσα είναι μέσα. Έξω είναι έξω»

γράφει ο Νίκος Λάππας

Με την παραπάνω φράση σχολίασε στην τελευταία του συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, την ουσία του δημοψηφίσματος για το Brexit της 23 Ιουνίου. Όλα δείχνουν ότι έχει αναλάβει να αποσαφηνίσει στο βρετανικό εκλογικό σώμα ότι δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση της χώρας και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί θα ισχυροποιήσουν τις ακραίες τάσεις της Γαλλίας της Λεπέν, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και πολλών άλλων.

Διαβάστε ακόμη: Λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα της Βρετανίας για το Brexit

Κατά τα άλλα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το δημοψήφισμα, με την έξοδο να έχει ένα μικρό προβάδισμα, οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές. Τα υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων και αποχής φοβίζουν για επανάληψη του φιάσκου των τελευταίων βουλευτικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για τη Σκωτία, όπου οι προβλέψεις απέτυχαν παταγωδώς.

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στον αγροτικό χώρο. Οι φορείς των αγροτών, σε κοινή τους τοποθέτηση κρίνουν ότι η έξοδος θα σήμαινε «ένα εφιαλτικό σενάριο».

Το έγκυρο Agra Europe προβλέπει κατάρρευση της αγοράς αγροτικής γης, και μείωση του αριθμού των αγροτών κατά 90%. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο δεδομένο ότι σήμερα το 55% του εισοδήματος των Βρετανών αγροτών προέρχεται από την ΚΑΠ, μέτρα που κανείς δεν θα είναι διατεθειμένος να συνεχίσει.

Τα παραπάνω φαίνεται να μεταστρέφουν το κλίμα στο αμιγώς αγροτικό ακροατήριο. Η τελευταία δημοσκόπηση για παράδειγμα, δείχνει το 38% των αγροτών να επιθυμεί παραμονή, 34% έξοδο και 28% αναποφάσιστους.

Διαφοροποίηση υπάρχει και μεταξύ των παραγωγικών κλάδων. Οι παραγωγοί φυτικής και όσοι παίρνουν μικρότερες σχετικά επιδοτήσεις, επιθυμούν την έξοδο, αν και φοβούνται τις επιπτώσεις της μείωσης των ξένων εργατών. Αντίθετα, οι κτηνοτρόφοι επιθυμούν την παραμονή.

Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε λίγα ακόμη 24ωρα.