Οι υψηλές x θερμοκρασίες του τελευταίου διαστήματος σε όλη την Ευρώπη έχουν τροφοδοτήσει έναν παρατεταμένο θαλάσσιο καύσωνα στη Μεσόγειο Θάλασσα, ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τα οικοσυστήματα και να εξολοθρεύσει αρκετά είδη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με επιστημονικές προειδοποιήσεις.

Ο θερμότερος αέρας σε συνδυασμό με τα μεταβαλλόμενα ωκεάνια ρεύματα έχουν ζεστάνει τα παράκτια ύδατα της Μεσογείου αρκετούς βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία των 24°C έως 26°C για αυτή την εποχή του χρόνου.

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας μεταξύ των Βαλεαρίδων Νήσων της Ισπανίας και των ιταλικών ακτών ήταν έως και 5°C θερμότερη από ό,τι την ίδια εποχή πέρυσι, όπως δήλωσε η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AMET, προειδοποιώντας ότι οι θερμοκρασίες γύρω από τις ισπανικές ακτές θα είναι 3°C έως 4°C υψηλότερες τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Επιπλέον, ο ερευνητής Jean-Pierre Gattuso δήλωσε στο Reuters ότι το νερό κοντά στη γαλλική παράκτια πόλη της Νίκαιας μετρήθηκε στους 29,2°C στις 25 Ιουνίου, περίπου 3,5°C υψηλότερη θερμοκρασία σε σύγκριση με την ίδια ημέρα πέρυσι.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες, οι οποίοι έχουν ερευνηθεί πολύ λιγότερο από τους καύσωνες στην ξηρά, γίνονται πιο συχνοί λόγω της κλιματικής αλλαγής, ασκώντας πίεση στα οικοσυστήματα που ήδη αγωνίζονται ενάντια στην υπεραλίευση και στη ρύπανση από πλαστικά.

www.euractiv.com