Μεσολόγγι: Κρίσιμες στιγμές για έναν από τους πιο εμβληματικούς συνεταιρισμούς της χώρας

Τη συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας της ΕΑΣ Μεσολογγίου ζητά σύσσωμη η τοπική κοινωνία

Μία από τις δυσκολότερες για τη βιωσιμότητά της περιόδους διανύει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο παραγωγικό φορέα της Αιτωλοακαρνανίας, που για 80 και πλέον χρόνια βρίσκεται δίπλα στους αγρότες, στηρίζοντας την τοπική οικονομία.

Η πρόσφατη παραίτηση του προέδρου της Ένωσης, Κώστα Υφαντή, προκάλεσε αναταράξεις στον συνεταιρισμό, επιβαρύνοντας σημαντικά την κατάστασή του, καθώς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, που θα έπρεπε να αναληφθούν σημαντικές ενέργειες για την οικονομική ευημερία του, έμεινε χωρίς διοικητικό συμβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του.

Πριν από λίγες ημέρες ορίστηκε από το οικείο Πρωτοδικείο προσωρινή διοίκηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί το μέλλον του συνεταιρισμού, με την αρωγή των ίδιων των εργαζομένων και των εμπλεκόμενων φορέων. Βασικό ζητούμενο αποτελεί η συνέχιση της αυτόνομης πορείας της Ένωσης, η οποία έχει αναλάβει σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, μέσα από τις μεταποιητικές της δραστηριότητες.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεσολογγίου κάνει λόγο για μια εμβληματική επιχείρηση για την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, που χρόνια βρίσκεται δίπλα στους γεωργούς και στους κτηνοτρόφους και σε αυτό οφείλεται και το ενδιαφέρον του, προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση. Για τον λόγο αυτόν, κάνει έκκληση στην κα αντιπεριφερειάρχη και στους βουλευτές του νομού, στον δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου και σε όλους τους φορείς να ενημερωθούν και να πάρουν άμεσα θέση για το θέμα της βιωσιμότητας του συνεταιρισμού.

Η σημασία της Ένωσης

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η Ένωση για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους του νομού είναι η δραστηριότητά της σε όλο το φάσμα διαχείρισης της εκμετάλλευσης που περιλαμβάνει όλες τις φάσεις της καλλιέργειας, από την επιλογή της, τη διαχείριση κάθε λογής εισροών (εφόδια, ανθρώπινο δυναμικό κ.ο.κ) έως τη διαχείριση της διάθεσης του παραγόμενου προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων υποστηρικτικών, χρηματοδοτικών, αναπτυξιακών και επενδυτικών υπηρεσιών.

Κεντρικές αποθήκες 1928

Ακόμη και εν μέσω κρίσης, την περίοδο 2010-2012, και παρά τη χρηματοοικονομική ασφυξία, το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του αγροτικού συνεταιρισμού πήρε τη μεγάλη απόφαση υλοποίησης τριών μεγάλων επενδυτικών σχεδίων συνολικού κόστους άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη επένδυση αφορούσε το εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών με τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης γραμμής παραγωγής, την επέκταση των αποθηκευτικών χώρων και την κατασκευή νέου κτηρίου με νέα γραμμή παραγωγής μικροσυσκευασίας, παστερίωσης, εκπυρήνωσης και παρασκευής delicatessen προϊόντων ελιάς, πλασάροντας προϊόντα με τον διακριτικό τίτλο «Αιτωλική Γη».

Κεντρικές αποθήκες 1950

Η δεύτερη επένδυση αφορούσε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων άνω του 0,5MW στις στέγες των κτηρίων του συνεταιρισμού. Η τρίτη και μεγαλύτερη επένδυση αφορά την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής σύνθετων ζωοτροφών «Αιτωλία», το οποίο προσφέρει στους κτηνοτρόφους υψηλής ποιότητας ζωοτροφές σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές, καλύπτοντας μια ευρύτατη γκάμα για όλα τα παραγωγικά ζώα, απορροφώντας παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας προστιθέμενη αξία στους ημεδαπούς παραγωγούς.

Η Ένωση διαθέτει επτά καταστήματα και τρεις συνεργαζόμενες αποθήκες συνεταιρισμών διάθεσης αγροτικών και κτηνοτροφικών εφοδίων.

Δραστηριοποιείται από την περιοχή Οινιάδων, Μακρυνείας, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου έως και το Ευπάλιο, εξυπηρετώντας πάνω από 13.000 παραγωγούς.