Μεσσηνία: Με προβλήματα, αλλά και αντοχές η πορεία των πυρηνελαιουργείων

Ακόμα μία δύσκολη χρονιά φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία, που κινούνται με ειδικό καθεστώς λειτουργίας μετά την απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για εξάωρη διακοπή της λειτουργίας τους κάθε μέρα. «Η πίεση είναι τεράστια, αφού λόγω της διακοπής λειτουργίας έχουμε σημαντική αύξηση της ενέργειας που καταναλώνουμε, τόσο ηλεκτρική όσο και σε καύσιμα», τονίζει ο Παναγιώτης Χατζέλης, ιδιοκτήτης πυρηνελαιουργείου.

Και προσθέτει: «Χρειαζόμαστε δύο ώρες για να προχωρήσουμε σε παύση της λειτουργίας, κατεβάζοντας σταδιακά τη θερμοκρασία, και άλλες δύο ώρες για την επαναλειτουργία, ανεβάζοντας πάλι σταδιακά τη θερμοκρασία.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής ανέρχεται στο 40%». Συνεχίζοντας, ο κ. Χατζέλης δήλωσε ότι «είναι σαφές πως έτσι δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε την πελατεία μας. Έτσι, χάνουμε την πελατεία μας προς άλλες επιχειρήσεις που δεν υφίστανται αυτόν τον περιορισμό.

Στην Ηλεία, δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός και έτσι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού είναι δίπλα μας και έχουμε κοινές πεδιάδες με ελιές».

Επιχειρήσεις

Μέχρι τώρα, τα πυρηνελαιουργεία έχουν καλύψει το 30% των αναγκών που υπάρχουν. «Πρόκειται για μία καλή χρονιά από πλευράς ποσοτήτων και το μόνο πρόβλημα είναι το διακοπτόμενο ωράριο. Καλές είναι, επίσης, οι τιμές που διαμορφώνονται τόσο για τα πυρηνέλαια όσο και για τους πυρήνες.

Οι τιμές είναι λίγο χαμηλότερες από εκεί που τις αφήσαμε την περασμένη χρονιά. Εκτιμώ ότι τα πυρηνελαιουργεία θα αντέξουν στην πίεση που δέχονται τόσο από το κόστος του ρεύματος όσο και από τις διακοπές», ανέφερε.

Και συμπλήρωσε: «Από την ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ το σύνολο του πυρηνελαίου εξάγεται κυρίως στην Ιταλία και στην Ισπανία και μικρές ποσότητες σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία. Αν αλλάξουν τα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας μας, οι εξαγωγές πυρηνελαίου θα είναι κατά 40% μεγαλύτερες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας από το 2020.