Μεσσηνία: Σε πτώση η τιμή του αγγουριού στην Τριφυλία, αλλά θετική η πορεία της ντομάτας

Ένα κακό ξεκίνημα για την πώληση των αγγουριών μετράνε οι παραγωγοί στην Τριφυλία, που περιμένουν, πλέον, τις μέρες του Πάσχα για να δουν αλλαγή πορείας.

Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα πορεία των καλλιεργειών στα θερμοκήπια σημειώνει: «Αυτό το διάστημα είμαστε στην κορύφωση της συγκομιδής των αγγουριών που προωθούνται στο εξωτερικό, με κύριο προορισμό τη Βουλγαρία και κατά δεύτερον τη Ρουμανία και την Κεντρική Ευρώπη. Η ποιότητα είναι πολύ καλή και οι εξαγωγείς κάνουν έγκαιρα τις αναγγελίες, ώστε να μπορούμε να δούμε αν τηρούνται τα κριτήρια ποιότητας και αν είναι φυτοϋγειονομικά καθαρά.

Παράλληλα, πρέπει να φαίνεται η ταυτότητα προέλευσης, ώστε να εμποδίζουμε τις κινήσεις που έχουν στόχο τις ελληνοποιήσεις». Σύμφωνα με τον παραγωγό Θεόδωρο Μιχαλακόπουλο, «οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την παραγωγή και τη συγκομιδή αγγουριών, αλλά οι τιμές είναι χαμηλές.

Φέτος, η τιμή τους είναι 50% μειωμένη σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Συγκεκριμένα, η τιμή του κιλού είναι 50-60 λεπτά, ενώ την περασμένη χρονιά ξεπέρασε το 1 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις έφθασε το 1,50. Η γενική εκτίμηση είναι ότι όσο πλησιάζει το Πάσχα τόσο θα ανεβαίνει η τιμή. Η ποιότητα είναι πολύ καλή».

Με γοργούς ρυθμούς η ντομάτα

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των άλλων καλλιεργειών, ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει: «Στις ντομάτες, η συγκομιδή προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Η ποιότητά τους είναι μοναδική. Οι τιμές πώλησης είναι από 1,50 έως 1,60 ευρώ και θεωρούνται καλές για αυτή την εποχή».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η παραγωγή της ντομάτας στην περιοχή γίνεται σε 1.200 στρέμματα και θεωρείται από τις πλέον προσεγμένες καλλιέργειες. Η συνολική απόδοσή τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγωγών και γεωπόνων, είναι για 25.000 έως 28.000 τόνους και αυτήν τη χρονιά όλοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ώστε να αποφύγουν ζημιές από τον βοτρύτη και τον περονόσπορο.

«Με μικρότερους ρυθμούς αρχίζει και η συγκομιδή σε πιπέρια και μελιτζάνες», προσθέτει ο κ. Παρασκευόπουλος. Για την πιπεριά αξίζει να σημειωθεί ότι η καλλιέργειά της εκτείνεται περίπου στα 200 στρέμματα.