Μετ’ εμποδίων η ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια Κορινθίας και Λακωνίας

Αισιοδοξία ότι θα μπει το νερό στο αυλάκι, έστω και μετά τις ευρωεκλογές

Πορεία μετ’ εμποδίων ακολουθεί η ίδρυση αγροτικού τμήματος στα Επιμελητήρια Κορινθίας και Λακωνίας που ήταν εξαρχής θετικά σε αυτή την προοπτική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Παναγιώτη Λουζιώτη, υπάρχουν ήδη Επιμελητήρια που έχουν δημιουργήσει αγροτικά τμήματα. «Τα μέλη που θα απαρτίζουν το δικό μας τμήμα είναι ήδη μέλη των Επιμελητηρίων μας. Αυτό θα αποσκοπούσε πιθανώς στη συνέχεια να υπάρξει ένα πάντρεμα αυτών των μελών των αγροτικών τμημάτων μαζί με τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος για να υπάρχει καλύτερη προώθηση προϊόντων που άπτονται του αγροτικού τομέα».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «εάν υπάρξει συνέργεια όλων των εμπλεκομένων υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου, σίγουρα κανείς δεν είναι αντίθετος. Υπάρχει μία καθυστέρηση, αλλά είναι δικαιολογημένη. Η ίδρυση των αγροτικών τμημάτων πρέπει να θεωρείται δεδομένη έστω και μετά τις εκλογές».

Προβλήματα στην πορεία ίδρυσης του αγροτικού τμήματος βλέπει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Ιωάννης Παναρίτης. «Στις προθέσεις μας είναι να δημιουργηθεί αγροτικό τμήμα στο Επιμελητήριο Λακωνίας και μάλιστα ήμουν από τους πρώτους που έκανα τις απαιτούμενες ενέργειες», εξηγεί. Και προσθέτει: «Στην πορεία, όμως, βρήκα αντίσταση από τον κλάδο των μεταποιητών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εάν φύγουν από το εξαγωγικό και κατευθυνθούν στο αγροτικό τμήμα, θα αλλάξει ο ΚΑΔ. Πώς θα μπορέσουμε εμείς να μπούμε σε προγράμματα που αφορούν μόνο εξαγωγείς; Έτσι θα βρεθούμε εκτός χρηματοδοτήσεων. Αυτή η ιστορία θέλει προσοχή και αργά βήματα. Δεν είναι στις προθέσεις μου να ιδρύσω ένα τμήμα με 2-30 μέλη όπως ορίζει ο νόμος και να στερήσω μία έδρα από τους μεταποιητές που έχουν χιλιάδες μέλη. Αν βρεθούν 200-300 άτομα και ζητήσουν την ίδρυση αγροτικού τμήματος, τότε θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα».