Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Μετά το Ρότερνταμ, τα αλιεύματα της Δυτικής Ελλάδας ταξιδεύουν στην Κολωνία

09.10.2023
3' διάβασμα
meta-to-roterntam-ta-alievmata-tis-dytikis-elladas-taxidevoun-stin-kolonia-303086

Στην προώθηση των αλιευμάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπως το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, η γάμπαρη Αμβρακικού, τα αλίπαστα της λιμνοθάλασσας, η αθερίνα της λίμνης Τριχωνίδας και το χέλι, στοχεύει η καμπάνια WesternGreeceSeafood και το roadshow συμμετοχών σε εκθέσεις τροφίμων, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο του νομού.

Ήδη, επαγγελματίες σε τρεις ηπείρους έχουν έρθει σε επαφή με τις εξαιρετικές γεύσεις και την υψηλή ποιότητα των προωθούμενων προϊόντων. Η προωθητική καμπάνια, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο από τη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή της στην έκθεση SummerFancyFoodShow, επισκέφθηκε στη συνέχεια τη Σιγκαπούρη και την έκθεση SeafoodExpoAsia, για να επιστρέψει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην έκθεση GastvrijRotterdam.

Το ταξίδι των αλιευμάτων της Δυτικής Ελλάδας συνεχίζεται, με επόμενη δράση τη συμμετοχή στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων, ANUGA 2023, στην Κολωνία.

Στο περίπτερο ΕΟ84 (Hall 4.2) θα εκτεθούν από τις 7 έως και τις 11 Οκτωβρίου τα εκλεκτά προϊόντα των παραγωγών της Δυτικής Ελλάδας, δίνοντας ηχηρό «παρών» στην πλέον σημαντική διοργάνωση για τον κλάδο των τροφίμων παγκοσμίως. Παράλληλα, ειδική προωθητική εκδήλωση, απευθυνόμενη σε επαγγελματίες και διαμορφωτές γνώμης, θα πραγματοποιηθεί στις 10/10 στο ντελικατέσεν εστιατόριο/πολυχώρο Delicato. Οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε live cooking masterclass & δείπνο από τους έμπειρους σεφ του Delicato, οι οποίοι θα δημιουργήσουν μοναδικές συνταγές με τα προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας.

Προοπτικές εξαγωγών

Να σημειωθεί ότι η Ολλανδία αποτελεί πύλη εισόδου για τις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, καθώς, πέρα από την αγοραστική δύναμη των Ολλανδών και την ανάπτυξη του κλάδου των ντελικατέσεν, φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές εταιρείες τροφίμων, λόγω της άνθησης του κλάδου του διαμετακομιστικού εμπορίου.

Η συμμετοχή σε στοχευμένες εκθέσεις, όπως η Gastvrij, οι οποίες απευθύνονται σε εξειδικευμένο κοινό HORECA, αποτελούν μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης για την εξωστρέφεια των αλιευμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να βρουν τη θέση που τους αξίζει στον χάρτη των εξαγωγών. Τις τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής και μεταποίησης αλιευμάτων εκπροσώπησε αποστολή του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, επιφορτισμένη με τον ρόλο του πρεσβευτή της γαστρονομικής παράδοσης της περιοχής.

Το περίπτερο WesternGreeceSeafood επισκέφθηκε και ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ελλάδας στη Χάγη, Ευάγγελος Δαϊρετζής, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, προκειμένου να συζητηθούν οι προοπτικές εξαγωγών στην τοπική και ευρύτερη αγορά.