Μετά τα όσπρια, οι επώνυμοι ξηροί καρποί παίρνουν σειρά για την Agroland

Αμύγδαλο, καρύδι και φυστίκι Αιγίνης λανσάρει από το φθινόπωρο η εταιρεία

Μετά τα όσπρια, οι επώνυμοι ξηροί καρποί παίρνουν σειρά για την Agroland

Σε νέα «χωράφια» ετοιμάζεται να μπει από το φθινόπωρο η Agroland ΑΕ-Αφοί Χρ. Κατσή, προσθέτοντας στο «καλάθι» των επώνυμων προϊόντων της μέλι και ξηρούς καρπούς, που θα προμηθεύεται σε συμβολαιακή βάση από παραγωγούς του θεσσαλικού κάμπου.

Η κίνηση έχει σκοπό να διευρύνει την γκάμα της εταιρείας με προϊόντα υψηλότερης αξίας, τα οποία θα έχουν και τον ανάλογο αντίκτυπο στον τζίρο της. Έρχεται, δε, να κεφαλοποιήσει τη δυναμική που εμφανίζει η καλλιέργεια ακρόδρυων τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

«Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τους ξηρούς καρπούς στην περιοχή μας. Εμείς θα συνεργαστούμε με καλλιεργητές που ήδη παράγουν τα προϊόντα αυτά και θα αναλάβουμε τη συσκευασία και την τυποποίηση», λέει στην «ΥΧ» ο εκ των ιδιοκτητών της οικογενειακής επιχείρησης, Δημοσθένης Κατσής. Σε πρώτη φάση, η Agroland σχεδιάζει να απορροφήσει περί τους 15 τόνους αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια Αιγίνης, τα οποία θα λανσαριστούν σε μικρές συσκευασίες των 250 γραμμαρίων, καθώς και 5 έως 10 τόνους μέλι, με προοπτική στο μέλλον να αυξηθούν οι ποσότητες.

Τα νέα προϊόντα θα διατεθούν με καινούργιο brand name, που θα πλαισιώσει τα «Όσπρια Κιερίου», την επωνυμία, δηλαδή, με την οποία ήδη διατίθενται σε ένα ευρύ δίκτυο μικρών καταστημάτων και delicatessen, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβύθια, η φάβα, το ρύζι και το πλιγούρι, που συσκευάζονται στο ιδιόκτητο τυποποιητήριο της Αgroland. Η εταιρεία εφαρμόζει ολοκληρωμένη διαχείριση και συνεργάζεται συμβολαιακά με περισσότερους από 200 παραγωγούς από τους νομούς Καρδίτσας, Φαρσάλων, Λάρισας και Τρικάλων, ενώ οι γίγαντες προέρχονται από 100 καλλιεργητές του νομού Καστοριάς. Οι τιμές αγοράς είναι γνωστές εκ των προτέρων στους παραγωγούς και, ενδεικτικά, φέτος διαμορφώθηκαν στο 1 ευρώ/κιλό για το φασόλι, στα 70 λεπτά για τις φακές και στα 80 λεπτά για το ρεβύθι.

«Από τη στιγμή που μπαίνουμε στα καταστήματα ως προμηθευτές, σκεφτήκαμε να διευρύνουμε την γκάμα μας», σημειώνει ο κ. Κατσής, προσθέτοντας ότι η εταιρεία μέχρι στιγμής επιλέγει να μη συνεργαστεί με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, «αφενός γιατί οι τιμές που μας προσφέρουν είναι πολύ χαμηλές, αφετέρου γιατί ζητάνε τεράστιες ποσότητες. Εμείς έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση. Πιστεύουμε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής δεν βρίσκεται στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα που μπορεί να εξασφαλίσει και μεγαλύτερες υπεραξίες».

Η κύρια δραστηριότητα της Agroland παραμένει, βέβαια, η παραγωγή και εμπορία σπόρων. Η εταιρεία διαθέτει σπόρους σκληρού και μαλακού σιταριού, κριθαριού, βίκου, βρώμης, triticale, μηδικής κ.α., που διατίθενται επώνυμα σε καταστήματα αγροεφοδίων στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα, στη Θράκη, στην Ήπειρο και στην Κρήτη.