Μεταποιητική μονάδα κερασιού ετοιμάζει στη Ροδόπη η εταιρεία YAKA του Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ

Μεταποιητική μονάδα κερασιού ετοιμάζει στη Ροδόπη η εταιρεία YAKA του Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ

Η μονάδα επεξεργασίας κερασιού YAKA IKE, πραγματοποίησε στις 12 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή σεμινάριο με θέμα «Παραγωγή & ποικιλίες κερασιού», με ομιλητές τον Νίκο Μαργαριτόπουλο από τις υπηρεσίες ποιότητας Genecon και τον Prof.Dr. Senih Yazgan, πρόεδρο της Ένωσης Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών της Προύσας.

Την διοργάνωση ανέλαβε η εταιρία YAKA IKE του επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ ο οποίος επί 15 χρόνια ασχολείται με επιτυχία με την εμπορία γεωργικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο ως επί το πλείστον ακατέργαστου βαμβακιού, μέσα από την DCT TRADING. Βάζοντας ψηλά τον πήχη στοχεύει, όπως δήλωσε, ν’ αυξήσει την ετήσια περιφερειακή παραγωγή κερασιών από τους 1.500 τόνους ετησίως στους 2.000 και πλέον τόνους στα επόμενα 3 χρόνια, με την αρωγή ομάδας γεωπόνων που θα καθοδηγούν τους καλλιεργητές. Οι ποικιλίες κερασιού που καλλιεργούνται από τους 1.200 κερασοπαραγωγούς της περιοχής του Γιακά είναι burlat, van, ferrovia, Napoleon και τραγανά Κομοτηνής που αποτελούν περίπου το 50% της παραγωγής.

ΚεράσιΟι προσκεκλημένοι κερασοπαραγωγοί της περιοχής Γιακά της Ροδόπης αλλά και ορισμένοι που ήρθαν από την Βύσσα του Έβρου ενημερώθηκαν για τα επιχειρηματικά σχέδια του Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ που αφορούν στην κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας διαλογής και συσκευασίας κερασιού, που θα αρχίζει να κατασκευάζεται άμεσα. Όπως είπε είναι έτοιμος να καταθέσει φάκελο στον νέο αναπτυξιακό, αλλά δεν αποκάλυψε το ύψος της επένδυσης, περιορίστηκε ν’ αναφέρει ότι είναι κάποιων εκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα υψηλής τεχνολογίας και προδιαγραφών επένδυση θα είναι φιλική προς το περιβάλλον κι έτοιμη να παρέχει υψηλής ποιότητας ελληνικά κεράσια σε όλο τον κόσμο, καθώς η μονάδα θα έχει αποκλειστικά εξαγωγικό χαρακτήρα.

Κεράσι vs καπνού

Στην ημερίδα αναδείχθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κερασιού έναντι του καπνού που αποτελεί μονοκαλλιέργεια στην Ροδόπη, μέσα από έρευνα που παρουσίασε το Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας που δημιουργήθηκε από ομάδα γεωπόνων και κτηνιάτρων. «Ενδεχόμενα το κεράσι να είναι ανταγωνιστικό ως προς τον καπνό. Αν όμως κατέβουμε προς την θάλασσα όπου υπάρχουν πολλά χωράφια που δεν τα χρησιμοποιεί κανένας κι ανέβουμε στις ορεινές περιοχές πιστεύω ότι οι παραγωγοί του τόπου μας όπως επίσης της Ξάνθης και του Έβρου θα χαμογελάσουν» είπε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας. Σύμφωνα με τις στατιστικές που παρουσιάστηκαν, το εισόδημα σε βάθος τριετίας μπορεί να είναι πολύ υψηλό για τον παραγωγό ο οποίος με τη σειρά του θ’ αφήσει χρήμα στην τοπική αγορά.

Ο γεωπόνος του Αγροτικού Ινστιτούτου Έρευνας (έχει την μορφή ΚΟΙΝΣΕΠ) Σαλήχ Μπουλέντ, μίλησε για το Ινστιτούτο, τις δράσεις τους και την έρευνα που συγκρίνει τις δυο καλλιέργειες. Το Ινστιτούτο δημιουργήθηκε στην Κομοτηνή από 10 γεωπόνους και 3 κτηνιάτρους. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι πολλοί κερασοπαραγωγοί είναι ταυτόχρονα καπνοπαραγωγοί. «Ετοιμάσαμε ένα ερωτηματολόγιο σε δείγμα 150 ατόμων και συνεχίζουμε. Δείχνουμε ποιες ευκαιρίες χάνουν ασχολούμενοι με τον καπνό σε σχέση με το κεράσι. Συγκρίνοντας τα έσοδα και τα έξοδα προτείνω δενδροκαλλιέργεια γιατί ο καπνός χάνει διαρκώς έδαφος από τις επιδοτήσεις» είπε ο Σαλήχ Μπουλέντ. «Σε βάθος δεκαετίας, σε έκταση 10 στρεμμάτων από τον καπνό το καθαρό κέρδος είναι 60.000 ευρώ ενώ από το κεράσι το κέρδος μπορεί να φτάσει τα 120.000 έως 130.000 ευρώ». Η σύγκριση έγινε με βάση τον μέσο όρο της τιμής του επιτραπέζιου κερασιού την τελευταία τριετία, ήτοι 1,30 με 1,40/κιλό. Στόχος του Ινστιτούτου είναι να περάσουν στους παραγωγούς την καλλιέργεια πρώιμων ποικιλιών και βέβαια ποιοτικών προϊόντων. Έχουν ετοιμάσει ένα ημερολόγιο ενημερωτικών δράσεων και ήδη ενημέρωσαν αγρότες σε 32 χωριά. 

Ροδόπη-Προύσα δίνουν τα χέρια

Ο Prof.Dr. Senih Yazgan δήλωσε στο ypaithros.gr ότι η επαφή με την εταιρία της Ροδόπης έγινε στο Βερολίνο στο πλαίσιο της έκθεσης FRUIT LOGISTICA και συμφώνησαν «στο σκεπτικό της προώθησης και οργάνωσης των εξαγωγών των κερασιών που πρόκειται να παραχθούν φέτος στην περιοχή». Το μεγάλο πλεονέκτημα για τον Dr. Senih Yazgan είναι η πρωιμότητα των κερασιών της Ροδόπης που διευκολύνει την προώθησή τους στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Ο ίδιος δεν έχει δοκιμάσει το κεράσι της περιοχής του Γιακά, αλλά έχει ακούσει πολλά για την άριστη ποιότητά του. Λέει βέβαια χαρακτηριστικά ότι «σε όποια περιοχή κι αν πάμε όλοι λένε ότι το δικό τους κεράσι είναι το καλύτερο».