Μέτρα για τη στήριξη των πυρόπληκτων αγροτών προτείνει ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας

Σειρά μέτρων για τη στήριξη και την προστασία αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων που επλήγησαν από τις φωτιές της Μαγνησίας, πέρα από τα όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, προτείνει σε ανακοίνωσή του ο Γεωπονικός Σύλλογος του νομού.

Όπως αναφέρει, οι φονικές φωτιές δημιούργησαν οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα, τα οποία αφορούν κυρίως τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα καλλιεργητή και γεωπόνο ο οποίος δεν είχε προλάβει ακόμα να αποκαταστήσει πλήρως τις εκτάσεις του από τον «Ιανό» και είδε το φυτικό του κεφάλαιο, αλλά και τις εγκαταστάσεις του, να καταστρέφονται ολοσχερώς από την πύρινη λαίλαπα.

Υπάρχουν, ακόμη, νέοι αγρότες, ενταγμένοι σε διάφορα προγράμματα (βιολογικά, Σχέδια Βελτίωσης κ.λπ.), οι οποίοι όχι μόνο έχασαν το κεφάλαιό τους, αλλά κινδυνεύουν και με κυρώσεις για τη μη εφαρμογή των δεσμεύσεων που έκαναν για να ενταχθούν στο εκάστοτε πρόγραμμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τονίζει ο Σύλλογος, θα πρέπει να δοθούν παρατάσεις για λόγους ανωτέρας βίας, ώστε οι πληγέντες κτηνοτρόφοι να έχουν άπλετο χρόνο να αποκαταστήσουν την περιουσία και το κεφάλαιό τους, χωρίς τον φόβο των κυρώσεων.

Αποζημίωση στο ακέραιο και «πάγωμα» των δεσμεύσεων

Οι γεωπόνοι προτείνουν ακόμη η αποζημίωση του παγίου κεφαλαίου να γίνει στο ακέραιο, ασχέτως του σταδίου που βρισκόταν η άδεια λειτουργίας ή το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ ως ελάχιστη βοήθεια ο Σύλλογος αναφέρει την παροχή «υλικών για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων, ώστε να στεγαστούν τα ζώα τους».

Επιπλέον, για την αποκατάσταση του απολεσθέντος φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και της εξισορρόπησης του πρωτογενούς παραγωγικού ισοζυγίου σε επίπεδο Νομού Μαγνησίας, είναι εφικτή η θέσπιση αυξημένης μοριοδότησης και των υπολοίπων παραγωγών σε νέες δράσεις η εντάξεις.

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, που συμπίπτει με την υποβολή και την ολοκλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, επιβάλλεται να διασφαλιστούν οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις, καθώς είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για την οικονομική και όχι μόνο επιβίωση των πληγέντων.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με απόφαση της πολιτείας και του αρμόδιου υπουργού να δηλώσουν το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που κατείχαν πριν την πυρκαγιά και σε καμία περίπτωση να μην επιβληθούν ποινές.

Άλλωστε, οι δηλώσεις ΟΣΔΕ λαμβάνουν υπόψη τη νομή και κατοχή των παραμέτρων της εκμετάλλευσης έως την 31η Μαΐου εκάστου έτους», αναφέρουν οι γεωπόνοι στην ανακοίνωσή τους, συμπληρώνοντας πως για τους πληγέντες κτηνοτρόφους είναι απαραίτητη «η μακροχρόνια στήριξή τους, ενισχύοντάς τους με προγράμματα συμβολαιακής παραγωγής ζωοτροφών, μεταξύ παραγωγών και κτηνοτρόφων, στις και για τις πυρόπληκτες περιοχές».