Μέχρι και 28 λεπτά πωλείται το καλαμπόκι

Με τη συγκομιδή να έχει ολοκληρωθεί εδώ και τρεις εβδομάδες στη Θεσσαλία, η χρονιά διαφαίνεται ευνοϊκή για τους παραγωγούς καλαμποκιού.

Μέχρι στιγμής, οι πράξεις γίνονται σε τιμές που ξεκινούν από τα 24 λεπτά/κιλό, ενώ φτάνουν και τα 28 λεπτά/κιλό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού ΘΕΣγη, Παναγιώτη Καλφούντζο. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ίδιος, «οι παραγωγοί κρατάνε το προϊόν στις αποθήκες και περιμένουν να βγάλουν έσοδα… πενταετίας, έχοντας την εμπειρία από την εξέλιξη της αγοράς στο σκληρό σιτάρι».

Πιέζονται οι κτηνοτρόφοι

«Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι καλό θα ήταν να βλέπουμε και τη συνολική εικόνα. Αυτή την περίοδο, οι συνεργάτες μας κτηνοτρόφοι πιέζονται πολύ από αυτές τις τιμές και αν δεν είναι βιώσιμοι, κάποιοι δεν θα έχουν πού να δώσουν την παραγωγή τους. Δεν είναι μόνο το βραχυπρόθεσμο κέρδος, χρειάζεται και μια ισορροπία, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική», τόνισε ο ίδιος. Για υψηλές τιμές στις εμπορικές πράξεις μίλησε στην «ΥΧ» και το μέλος του ΔΣ του συνεταιρισμού Φαρσάλων Γη, Βαγγέλης Δημητρακόπουλος: «Οι συμφωνίες αυτή την περίοδο φτάνουν έως τα 26 λεπτά/κιλό. Είναι μια καλή χρονιά για τους γεωργούς, αλλά όχι για τους κτηνοτρόφους».

Κατά τον θεριζοαλωνιστή Νίκο Καριπίδη η πλειονότητα των πράξεων στη Λάρισα δεν ξεπερνά τα 25 λεπτά/κιλό. Πάντως, παρά τις μειωμένες αποδόσεις σε σχέση με πέρσι, που φτάνουν έως και το 30%, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι φέτος το καλαμπόκι θα ανταμείψει καλά, ιδιαίτερα τους «παραδοσιακούς» καλλιεργητές: «Ακόμη και με τα λιπάσματα στα ύψη, όταν με ρωτάνε τι να βάλω φέτος, τους λέω βάλτε καλαμπόκι. Είναι τέτοιος ο συνδυασμός αποδόσεων, μικρού ρίσκου και ελκυστικής τιμής, που θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή είναι ίσως η πιο επικερδής επιλογή για τους αγρότες», μας είπε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών.