Μέχρι 3,20 ευρώ το λάδι στη Λέσβο

Εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το ελαιόλαδο

Λίγο πριν το κλείσιμο του χρόνου, η συγκομιδή της ελιάς βρίσκεται στο 20% για τους 12.500 συνεταιρισμένους παραγωγούς της Λέσβου.

«Πιστεύουμε ότι (η συγκομιδή) θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές Μαρτίου, όπως δηλαδή γίνεται κάθε χρόνο. Όταν υπήρχε μεγάλη ποσότητα, πριν χρόνια δηλαδή, φτάναμε μέχρι και τις αρχές Απριλίου», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου.

Η Ένωση, με εξαιρετικές ετικέτες σε παρθένα, εξαιρετικά παρθένα και ΠΓΕ ελαιόλαδα, συνεχίζει την μακρόχρονη παράδοση της ποιότητας στο προϊόν. Φέτος, η ξηρασία και ο δάκος προκάλεσαν πολλά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια, που εμφανίζει παραγωγή μειωμένη κατά 50%. «Δεν έβρεξε, έχουμε τρεις ίντσες νερό, ενώ θέλουμε 15-17 ίντσες», σημειώνει ο κ. Γιαζιτζόγλου, μιλώντας για την δραματικά μειωμένη παραγωγή.  

Στο δυτικό τμήμα του νησιού, σε χωριά όπως η Άντισσα, η Πέτρα, ο Μόλυβος, η συγκομιδή τελειώνει μέσα στις τις επόμενες μέρες. «Υπάρχει συνεταιρισμός που μαζεύει μόλις 150 τόνους ελιές. Αυτό σημαίνει ότι δεν βγάζουν ούτε ένα βυτίο ελαιόλαδο», προσθέτει. Καλές ελιές, κατά τον ίδιο, έχουν οι περιοχές Γέρας, Μυτιλήνη,  Μόρια, Πάμφιλα. Το θετικό για το νησί, αλλά και για τη συγκομιδή, είναι ότι ανάμεσα στους ελαιοπαραγωγούς βρίσκονται και πολλοί  εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα έχουν περιθώριο το δεκαπενθήμερο των γιορτών να μαζέψουν ελιές.  

Μιλώντας για τις τιμές, ο κ. πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου μας αναφέρει: «Τα τρία δέκατα (0,3 βαθμοί) είναι 3,20 ευρώ το κιλό. Ο άσος είναι 2,90 και το 5άρι κοστίζει 2,50 ευρώ. Πάνω σ’ αυτά, δίνουμε προμήθεια 20 λεπτά/κιλό στους συνεταιρισμούς, αλλά και στους ιδιώτες. Άρα, τα τρία δέκατα μας κοστίζουν 3,40».

Τιμές ελαιολάδου από ΕΑΣ Λέσβου

 Βαθμοί  Τιμή (ευρώ)

1

2,9

3

3,2 

5

 2,5