Μέχρι 52 λεπτά στο χωράφι, καλές οι προοπτικές και για τις φθινοπωρινές πατάτες

patata-kalliergia-se-xorafi
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Οι μειωμένες αποδόσεις των λιγότερων σε σχέση με πέρσι φυτεύσεων σε Τρίπολη και Νευροκόπι, που τροφοδοτούν αυτή την περίοδο την αγορά με εγχώρια πατάτα, και οι υψηλές τιμές των εισαγωγών από τη Γαλλία, η οποία, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έχει μεγάλη μείωση στην παραγωγή της, λόγω της ξηρασίας που επικράτησε τους καλοκαιρινούς μήνες, ενίσχυσαν την τιμή. Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες που διαμορφώνονται προεξοφλούν και μια καλή χρονιά για το εισόδημα των παραγωγών της Ηλείας και της Θήβας, που θα αρχίσουν να συγκομίζουν μέσα στον Νοέμβρη.

Στην Τρίπολη, η περσινή κακή χρονιά για την τιμή της πατάτας αποθάρρυνε τους καλλιεργητές από τη φύτευσή της, με αποτέλεσμα να στραφούν σε άλλες μονοετείς καλλιέργειες, όπως τα κηπευτικά. Έτσι, οι φετινές φυτεύσεις ήταν λιγότερες κατά 50% περίπου, αναφέρει ο Κώστας Ζάβος, υπεύθυνος πωλήσεων του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση». Ταυτόχρονα και οι αποδόσεις ήταν μειωμένες, στους 2,5 τόνους έναντι 6 τόνων πέρσι, λόγω των βροχών του καλοκαιριού. Οι τιμές ξεκίνησαν στις 20 Αυγούστου στα 40 λεπτά στο χωράφι και αυτές τις μέρες έχουν φτάσει στα 50-52 λεπτά. Με τις περιορισμένες εισαγωγές, που φτάνουν στα 58 λεπτά στη χονδρική, η εγχώρια παραγωγή παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση, και μόνο κάποιες ελάχιστες ποσότητες αποθηκεύονται στο ψυγείο για να τις πουλήσουν οι παραγωγοί στις λαϊκές τον χειμώνα.

Τα 45 λεπτά «πιάνει» η πατάτα Νευροκοπίου «στο χωνί», δηλαδή στη διαλογή η πρώτη ποιότητα, που, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, Θοδωρής Ιφόγλου, αποτελεί από το 60% μέχρι και 90% των ποσοτήτων που συγκομίζονται φέτος. Και στο Νευροκόπι είναι μικρότερες οι αποδόσεις, στους 3-3,5 τόνους έναντι 4,5-5,5 υπό κανονικές συνθήκες, αλλά πολύ καλής ποιότητας. Το αρνητικό πρόσημο που άφησαν οι περσινές τιμές για το εισόδημα των παραγωγών είχε ως αποτέλεσμα, στο Νευροκόπι να έχουν μειωθεί οι φετινές φυτεύσεις, σε μικρότερη, όμως, κλίμακα απ’ ό, τι στην Τρίπολη. Κατά 10% περίπου ή 3.000 στρέμματα.

Στα μέσα Νοεμβρίου και χωρίς αποθέματα από το καλοκαίρι θα αρχίσει να συγκομίζεται ο μεγάλος όγκος της φθινοπωρινής πατάτας στη Θήβα, με τους παραγωγούς να περιμένουν καλές αποδόσεις για τις φυτεύσεις αυτής της εποχής, περίπου στους 2,5 τόνους το στρέμμα. Η τάση στην περιοχή είναι η καλλιέργεια να μειώνεται μέσα στην τελευταία δεκαετία, εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους και των μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές που καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις αθρόες εισαγωγές και τις ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις, μας είπε ο παραγωγός Δημήτρης Ματάλας.

«Οι πατάτες φέτος θα είναι πολύ λίγες και οι τιμές θα κρατήσουν μέχρι το τέλος Απρίλη, όταν θα μπουν Αχαΐα, Μεσσηνία, αλλά και άλλες χώρες στην παραγωγή», μας είπε ο Σπύρος Κούγιας, από τη Βάρδα Ηλείας και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας. «Ήδη, οι γαλλικές πατάτες που πέρσι έρχονταν 20 λεπτά, απ’ ό,τι πληροφορούμαι θα φτάσουν και 50 λεπτά φέτος. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δική μας μειωμένη παραγωγή, θα στηρίξει τις τιμές της εγχώριας πατάτας», σημείωσε, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «ταυτόχρονα θα δούμε αθρόες ελληνοποιήσεις, ελλείψει συστηματικών και ολοκληρωμένων ελέγχων». Στην Ηλεία, όπου η συγκομιδή θα ξεκινήσει μετά τις 20 Νοέμβρη, οι φετινές φυτεύσεις είναι μειωμένες περισσότερο από 60% σε σχέση με τα 15.000 στρέμματα της περσινής σεζόν, σύμφωνα με τον κ. Κούγια, καθώς οι παραγωγοί λόγω της κακής χρονιάς που προηγήθηκε στράφηκαν σε κηπευτικά, φράουλες και άλλες καλλιέργειες.

-Διαφήμιση-