Μέχρι τέλος Ιανουαρίου τα κλεισίματα τιμών στο σύσπορο βαμβάκι

Διάθεση να περιμένουν τους παραγωγούς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023, προκειμένου να κλείσουν τις τιμές στο σύσπορο βαμβάκι, δείχνουν όλο και περισσότερες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις. Η παράταση αυτή δίνει ασφαλώς ένα νέο «χρονικό παράθυρο» για τους παραγωγούς που θα ήταν βεβαίως ευχής έργον να συνοδευτεί και από νέα «παράθυρα ευκαιρίας», σε ό,τι αφορά την αγορά.

Η τελευταία ανοδική αντίδραση του χρηματιστηρίου δεν κράτησε για πολύ, καθώς δεν συνοδεύτηκε από κάποια θετική εξέλιξη στη φυσική αγορά, η οποία εξακολουθεί να ταλανίζεται από την αναιμική ζήτηση. Η αγορά δοκίμασε το πάνω όριο της διακύμανσης μεταξύ 78-88 σεντς/λίμπρα και τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει υπαναχωρήσει στην περιοχή των 84-85 σεντς.

Το «μίνι ράλι των Χριστουγέννων», πάντως, έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους παραγωγούς να προχωρήσουν σε φιξαρίσματα σε τιμές πάνω από 70 λεπτά/κιλό, ωστόσο, είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία και πάλι παρέμεινε επιφυλακτική. Εκτιμάται ότι θα μπούμε στο 2023 με πάνω από το 50% της φετινής σοδειάς ανοιχτό, ενώ στο ίδιο ποσοστό υπολογίζεται πλέον και το εκκοκκισμένο που έχει πουληθεί, με ένα μεγάλο μέρος αυτού, ωστόσο, να μην έχει οριστικοποιημένη τιμή.

Προφανώς, η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν βοηθάει να επιταχυνθούν οι πωλήσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη αρκετά πίσω σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό σημείο άλλων ετών, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις φορτώσεις, ιδίως των ποσοτήτων που έχουν κλειστεί από τους αγοραστές σε υψηλότερες τιμές.