Σε μια εβδομάδα τα σπουδαία για τη Διεπαγγελματική φέτας

Σε μια εβδομάδα τα σπουδαία για τη Διεπαγγελματική φέτας

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, παρουσία και της υφυπουργού ΑΑΤ Ολυμπίας Τελιγιορίδου πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 5 Απριλίου, στην πλατεία Βάθη με θέμα την υπό σύσταση Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν, παραγωγοί και μεταποιητές: Οι εκπρόσωποι των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών (ΣΕΒΓΑΠ) και τυροκομείων (ΟΔΙΠΠΑΦ, Τυροπαραγωγοί Θεσσαλίας) και οι κτηνοτρόφοι (ΣΕΚ, ΠΕΚ, Ομοσπονδία Θεσσαλών Κτηνοτρόφων, Αιγοπροβατοτρόφοι Ελλάδος), άπαντες έδωσαν το «παρών». Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες φαινόταν ότι υπήρχε οριστική συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών και ότι μετρούσαμε αντίστροφα για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής.

Εξερχόμενοι της αίθουσας οι περισσότεροι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στην υπό σύσταση Διεπαγγελματική φέτας δεν είχαν να δηλώσουν πολλά, καθώς όπως είπαν απομένουν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες για να κλειδώσουν τα ζητήματα εκπροσώπησης των φορέων στη Γενική Συνέλευση.

Πάντως φαίνεται να συνεχίζονται οι ζυμώσεις αναφορικά με τους συσχετισμούς δυνάμεων και το πώς θα προωθήσει η κάθε πλευρά (ΣΕΒΓΑΠ, κτηνοτρόφοι) καλύτερα τα συμφέροντά της γεγονός που ευθύνεται για τις διαρκείς αναβολές και ακυρώσεις μιας τελεσίδικης συμφωνίας. Σε μία εβδομάδα από σήμερα ορίστηκε νέο ραντεβού στο υπουργείο και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα αναλάβει πρωτοβουλίες να κόψει τον γόρδιο δεσμό της Διεπαγγελματικής εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ΣΕΒΓΑΠ και κτηνοτρόφων.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΕΚ Τάκης Πεβερέτος: «Η Διεπαγγελματική πρέπει να γίνει και θα γίνει γιατί επείγει η προσπάσπιση του προϊόντος που ονομάζεται φέτα». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΚ Στέργιος Κύρτσιος ανέφερε στην «ΥΧ» ότι: «Προσδοκούσαμε να είχαμε οριστική συμφωνία από σήμερα αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα».

Ανακοίνωση για τη σημερινή συνάντηση εξέδωσε και το ΥπΑΑΤ, το αναλυτικό περιεχόμενο της οποίας, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

«Σύσκεψη με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργού, Σταύρου Αραχωβίτη, και της Υφυπουργού, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, είχαν σήμερα όλοι οι παραγωγικοί φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή του εθνικού μας προϊόντος, της Φέτας.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξεύρεση λύσης για τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα.

Εκφράστηκαν οι απόψεις όλων των πλευρών και καταβλήθηκε προσπάθεια να επικρατήσει πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος σκοπός, που είναι η προστασία και η ανάδειξη του εθνικού μας προϊόντος.

Κατατέθηκαν προτάσεις προς συζήτηση και δόθηκε ο χρονικός ορίζοντας μίας εβδομάδας – μέχρι την Παρασκευή 12 Απριλίου – προκειμένου να υπάρξουν οι απαντήσεις επί των προτάσεων, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υποστηρίζει έμπρακτα και ευελπιστεί στη συμφωνία για τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Υπουργός, η πολιτική ηγεσία αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι στο εθνικό μας προϊόν και κάλεσε όλες τις πλευρές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουν το ίδιο».