Τέλος στη μίνιμουμ τιμή αγοράς σκόνης γάλακτος για αποθεματοποίηση

Τα fake news πλήττουν σοβαρά το γάλα!
-Διαφήμιση-

Σε μια προσωρινή αλλαγή σχετικά με το μηχανισμό της δημόσιας παρέμβασης για την αγορά του γάλακτος  κατέληξε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 29 Ιανουαρίου 2018 στις Βρυξέλλες, ακολουθώντας σχετική εισήγηση του επιτρόπου Χόγκαν. 

Ειδικότερα, αποφασίστηκε να σταματήσουν οι αγορές αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη (στο πλαίσιο του μέτρου της αποθεματοποίησης) στη μίνιμουμ τιμή των 1,698 ευρώ/τόνος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της βουλγαρικής προεδρίας, αποφασίστηκε να καθοριστεί ο ποσοτικός περιορισμός για την αγορά αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη σε σταθερή τιμή σε μηδέν τόνους για το 2018. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λόγω της δύσκολης κατάστασης στις αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων, τα αποθέματα αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη μέσω της δημόσιας παρέμβασης στην ΕΕ ανήλθαν σε περίπου 400.000 τόνους το 2017, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος σοβαρής πίεσης στην αγορά, με αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση των τιμών και η επακόλουθη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των γεωργών, η Κομισιόν πρότεινε και το Συμβούλιο αποφάσισε να καθορίσει το ποσοτικό όριο στο μηδέν για το 2018. Ωστόσο, το δίχτυ ασφαλείας θα εξακολουθήσει να λειτουργεί, καθώς η ΕΕ θα εξακολουθήσει να είναι σε θέση να αγοράζει αποθέματα μέσω διαγωνισμού και να αποφασίζει κατά περίπτωση για το πόσο να αγοράσει και σε ποιο επίπεδο τιμών.

Κοινή ΚΑΠ με επαρκείς πόρους ζήτησαν τα κράτη-μέλη στις Βρυξέλλες (upd, pics + video)

«Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα (29/1/2018) να παρέμβει για τη σταθεροποίηση των αγορών γαλακτοκομικών προϊόντων το 2018. Αυτό είναι σύμφωνο με τη δέσμευσή μας να παρακολουθούμε τις εξελίξεις της αγοράς και να διασφαλίσουμε ότι το δίχτυ ασφαλείας χρησιμοποιείται εγκαίρως και με σύνεση, όχι μόνο ως αντίδραση στη μεταβλητότητα της αγοράς αλλά και για να την αποφύγουμε πρώτα απ’ όλα, όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε ο Rumen Porodzanov, υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασοκομίας της Βουλγαρίας και πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών γεωργίας και αλιείας της ΕΕ.

-Διαφήμιση-