Μικρά… «τρικ» για φθηνότερες αγορές βιολογικών

Μικρά… «τρικ» για φθηνότερες αγορές βιολογικών
-Διαφήμιση-

Η διαφορά τιμής των βιολογικών τροφών σε σύγκριση με εκείνη των συμβατικών είναι της τάξης του 20%-60%, αναφέρεται σε άρθρο της Financialpost, ενώ την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι το 66% των καταναλωτών αγοράζουν κάθε εβδομάδα βιολογικά προϊόντα, και στη γενιά του 2000 το ποσοστό αυτό φτάνει το 73%. Όλα τα προϊόντα, εκτός από το σπανάκι, ήταν 20% πιο ακριβά στο τμήμα των βιολογικών, με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Ωστόσο, σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, τα βιολογικά δεν είναι απαραίτητο να αποτελούν διαρροή για το πορτοφόλι του καταναλωτή, βάσει των εποχιακών διακυμάνσεων, της μακρύτερης διάρκειας ζωής στο ράφι για ορισμένα προϊόντα και της αγοράς σε μορφή χύμα και ιδιωτικής ετικέτας.

Εποχιακά βιολογικά

Τα μήλα, τα καρότα, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και προσυσκευασμένες σαλάτες συνήθως καλλιεργούνται τοπικά, πράγμα το οποίο μειώνει τα μεταφορικά κόστη. Μπορούν να συντηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα, κάτι το οποίο τα καθιστά λιγότερο ευάλωτα στις διακυμάνσεις των τιμών.

Στέλεχος εταιρείας ειδών διατροφής σημείωσε στη Financialpost: «ακολούθησε την εποχή και κοίτα τι προσφέρει η μητέρα φύση την κάθε εποχή». Όταν ένα προϊόν είναι στην εποχή του η διαφορά τιμής μειώνεται, λόγω της μεγαλύτερης προσφοράς. Οι υψηλότερες τιμές οφείλονται εν μέρει στα υψηλότερα κόστη των παραγωγών, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν συνθετικά βελτιωτικά στην καλλιέργεια, λυματολάσπη και γενετικά τροποποιημένα, αναπτυξιακές ορμόνες και αντιβιοτικά. Οφείλονται, ακόμη, στους εμπόρους και στους λιανοπωλητές, οι οποίοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν έρχονται σε επαφή με τα συμβατικά, πράγμα το οποίο αποτελεί προϋπόθεση ώστε να πάρουν το σχετικό πιστοποιητικό για τα βιολογικά που πωλούν.

Η C. Vallaeys, από την Ένωση Καταναλωτών των ΗΠΑ, σημειώνει: «Ένα σημαντικό μέρος του κόστους που επωμίζονται οι καταναλωτές δεν πηγαίνει στον παραγωγό, αλλά στη μεταποίηση και στο εμπόριο». Σύμφωνα με την ίδια, ο καλύτερος τρόπος για να παρακαμφθούν οι υψηλότερες τιμές είναι να αγοράσει κάποιος ιδιωτικής ετικέτας βιολογικό προϊόν, αντί για επώνυμο συμβατικό. Αγοράζοντας χύμα ή απευθείας από μια εταιρεία παραγωγής είναι, επίσης, ένας τρόπος, καθώς και το να καλλιεργήσει κάποιος μόνος του λαχανικά, πράγμα το οποίο μειώνει το κόστος, ενώ δίνει την απόλαυση και τα οφέλη του βιολογικού.

-Διαφήμιση-