Η μικρή παραγωγή αφήνει ανεκτέλεστες παραγγελίες για το ροδάκινο

Χωρίς απρόοπτα ή προσκόμματα εξελίσσεται η συγκομιδή και η εμπορία του επιτραπέζιου ροδάκινου, χνουδωτού και νεκταρινιού, επιβεβαιώνοντας, όσο πλησιάζουν οι παραγωγοί στις όψιμες ποικιλίες, ότι πρόκειται για μια χρονιά με θετικό μέχρι τώρα πρόσημο, που έχει τις προϋποθέσεις να συνεχίσει έτσι μέχρι τέλους. Το τελευταίο δεκαήμερο η παραγωγή κάνει προσωρινή «κοιλιά», όπως κάθε χρόνο στην αλλαγή των ποικιλιών, πιο αισθητή όμως φέτος, λόγω της μειωμένης παραγωγής.

«Βρισκόμαστε στο άλλαγμα των ποικιλιών και είναι πολύ λίγες οι ποσότητες. Τελείωσαν οι ποικιλίες που έχουν μεγάλη παραγωγή, Big Top και Royal Glory και τώρα δεν έχουν αρχίσει καλά οι επόμενες και έχει ένα κενό και στο χνουδωτό, αλλά κυρίως στο νεκταρίνι. Οι παραγγελίες που εκτελούνται είναι πολύ μικρές, γιατί δεν υπάρχει επαρκής πρώτη ύλη.

Αυτή η περίοδος ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου και θα κρατήσει μέχρι τις 25-27 Ιουλίου. Είναι κάτι αναμενόμενο κάθε χρόνο, αλλά φέτος γίνεται πιο αισθητό γιατί υπήρχαν και οι απώλειες στην παραγωγή, κάτι το οποίο παρατηρούμε και από τις εισκομίσεις που έχουμε», είπε ο Ανδρέας Οβεζίκ, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου και παραγωγής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Νέος Αλιάκμων», δίνοντας το στίγμα του τελευταίου δεκαημέρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίκης, Γιάννης Παπάζογλου, από την πλευρά του μας είπε ότι «δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή οι ποσότητες που θα θέλαμε για να καλύψουμε τους πελάτες μας. Το κενό της αλλαγής ποικιλιών είναι πιο έντονο φέτος, ίσως γιατί όλοι προσπαθήσαμε να μην αφήσουμε αποθέματα στα ψυγεία».

Ο ίδιος διαπιστώνει ότι αυτό επηρέασε ελαφρώς τις τιμές προς τα πάνω, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα συγκυριακό. «Εκτιμώ ότι θα κρατηθεί η ώθηση που πήρε η τιμή αυτές τις μέρες», κατέληξε χαρακτηριστικά.